Щоб отримати в наступному році гарний врожай полуниці, за нею потрібно доглядати й після збору ягід.
Зробити це досить просто, зріжте все листя на кущах та спаліть його.
Причини обрізки:
- для омолодження рослини;
- для видалення ушкодженого хворобою та сухого листя;
- щоб уникнути бактеріального та грибкового зараження;
- щоб знизити чисельність шкідливих комах, які заховалися для зимівлі.
Таку корисну процедуру проведіть вчасно та правильно оберіть термін обрізки.
Обрізка полуниці
Її проводять відразу після завершення плодоношення, щоб рослина встигла наростити нове листя та сформувала бруньки для цвітіння в наступному році. В зиму вони підуть зміцненими та здоровими, що дасть їм змогу перенести холоди взимку. Листки та вуса полуниці обрізайте за допомогою ножиць чи секатору, але не намагайтесь їх зривати руками. З вусів можна залишити тільки міцні та сильні.
Після обприскайте кущі полуниці від захворювань Стражем чи Хорусом, а від кліщів Неороном або Актеліком. Для підгодівлі використайте добрива з вмістом азоту, гноєм, сечовиною чи настоєм бур’янів. Такі процедури проведіть на початку липня.
Наприкінці липня – на початку серпня пролийте кущі полуниці розчином дріжджів та комплексним добривом з вмістом фосфору й калію.
Повну обрізку ремонтантної полуниці не проводять, бо це може зменшити період її плодоношення. Зрізають тільки сухі та хворі листки, а ще пізні квітконоси, які не зможуть дати врожай ягід до заморозків, але відберуть у куща багато сил.