харчування при діабеті

Що можна їсти при цукровому діабеті

Дієта - одна з головних складових лікування цукрового діабету. Зокрема, при діабеті 2 типу іноді для покращення стану достатньо тільки самої зміни харчування!

Цим небезпечний цукровий діабет?

Цукровий діабет — важке ендокринне захворювання, що викликається нестачею гормону підшлункової залози інсуліну в організмі і призводить до підвищення рівня цукру (глюкози) в крові.

Небезпека діабету в тому, що підвищений рівень цукру в крові (гіперглікемія)

  • порушує обмін речовин,
  • призводить до виникнення серцево-судинної патології (інсульт, інфаркт),
  • значних порушень зору (атрофія сітківки, катаракта),
  • захворювань нирок і печінки,
  • пошкоджень судин ніг аж до розвитку гангрени і необхідності ампутації кінцівки.
  • занадто підвищений або, навпаки, критично знижений рівень глюкози може призвести до розвитку діабетичної коми.

Розрізняють діабет 1 типу (інсулінозалежний) , що викликається зниженням вироблення інсуліну через пошкодження клітин підшлункової залози і розвивається, переважно, у дітей, підлітків і молодих людей, і діабет 2 типу (інсулінонезалежний) , за якого рівень інсуліну нормальний, але порушена сприйнятливість його клітинами організму. Часта причина діабету 2 типу — надмірна вага, ожиріння.

П’ять міфів про цукровий діабет, солодощі і зайву вагу

Чому потрібна дієта при цукровому діабеті?

Дієтотерапія при цукровому діабеті — одна з основних складових лікування цього захворювання, адже без неї неможливо компенсувати вуглеводний обмін.

Важливо знати, що при діабеті 2 типу іноді достатньо однієї тільки дієти (плюс — корекція маси тіла), а ось при 1 типі — дієтотерапія життєво важлива для пацієнта, оскільки її порушення може призвести до коми або навіть загибелі.

Основою дієтотерапії діабету вважається так звана «хлібна одиниця» (ХО), що дорівнює 10–12 грамам чистих вуглеводів або 20–25 грамам хліба. Спеціальні таблиці дозволяють пацієнтам вираховувати, скільки ХО міститься в тому чи іншому продукті, і планувати добовий раціон.

На день, залежно від комплекції та фізичної активності, організм хворого повинен отримувати 12–25 ХО, але не більше 7 за один прийом їжі.

Прийоми їжі потрібно організувати за часом і обсягом так, щоб кількість хлібних одиниць була приблизно рівною. У цьому хворому допомагає «щоденник харчування», куди він вписує все з’їдене за добу і кількість ХО.

Основні принципи лікувального харчування при цукровому діабеті

  • добова кількість їжі повинна покривати енергетичні потреби людини, не перевищувати їх;
  • їжа приймається приблизно рівними порціями 5–6 разів на день;
  • кількість білків, жирів і вуглеводів повинна бути чітко збалансованою.

Існують різні варіанти дієт, але основною вважається дієта №9, яку легко проводити в домашніх умовах.

Що можна їсти при діабеті?

  • житній, зерновий, білковий, висівковий хліб (не більше 200–350 грамів на добу);
  • овочеві супи і супи на слабкому м’ясному бульйоні (не частіше 2 разів на тиждень);
  • нежирне натуральне м’ясо і птиця (телятина, яловичина, курка, кролик та ін.), зокрема печінка, язик. М’ясні страви готуються у відварному або заливному вигляді;
  • морська або нежирна річкова риба (судак, тріска, щука, навага, сазан та ін., у відварному або заливному вигляді);
  • страви та гарніри з круп, бобових, не переварених макаронних виробів із твердих сортів пшениці (в обмеженій кількості, зрідка, зменшуючи при цьому кількість хліба в раціоні). Манна каша виключається повністю, рис — не частіше 1 разу на тиждень;
  • овочі (салати, овочеві гарніри) — з обмеженням картоплі, буряка і моркви;
  • кислі та кисло-солодкі фрукти і ягоди, зокрема у вигляді компотів — повністю виключаються груша, виноград, банани;
  • молочні продукти: помірно, нежирні;

Також допустимо їсти при цукровому діабеті

  • негострі соуси на овочевому відварі з оцтом, томатним пюре, корінням, а також молочні;
  • чай з молоком, кава неміцна, томатний сік, фруктово-ягідні соки (усього рідини разом із супом не більше 5 склянок на день);
  • вершкове масло та олія (не більше 40 грамів на день у вільному вигляді або у складі їжі).

Пам’ятайте, цукровий діабет — не вирок, а просто трохи інший спосіб життя і харчування, за якого ви будете вести абсолютно повноцінне життя. Найголовніше — не недооцінювати його небезпеку, не займатися самолікуванням, а вчасно звернутися до лікаря!

Ось деякі симптоми, в разі появи яких необхідно негайно показатися ендокринологу:

  • постійна спрага і сухість у роті,
  • надмірно суха шкіра,
  • часте і значне за обсягом сечовипускання,
  • втрата ваги при підвищеному апетиті,
  • погіршення зору,
  • погане загоєння дрібних ран, подряпин,
  • шкірні інфекції,
  • зниження потенції.

(Пре)діабет — що це та як зрозуміти, що вам загрожує діабет?

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook