Навіщо полуниці потрібен йод?
З усього безлічі хімічних елементів, які необхідні ягоді для рясного плодоношення, далеко не останню роль відіграє йод.
• Йод бере участь в синтезі ряду амінокислот і білків, безпосередньо впливаючи на плодоношення культури;
• Йод одночасно є антисептичним, антибактеріальним, противірусним і фунгіцидним засобом. Підживлення на його основі знижують ризик розвитку вірусних і грибкових захворювань;
• Йод підвищує засвоюваність отриманого з грунту азоту – елемента, який безпосередньо пов’язаний з ростом і розвитком рослин.
Йодована підгодівля особливо важлива в весняний період, коли пускаються в зростання нові листя і починається активний процес розвитку.
Чи небезпечний йод для полуниці?
Концентрація йоду в потрібному нам розчині занадто мала, щоб завдати шкоди рослині. Змішування інгредієнтів проводиться в далі від посадок, тому потрапляння небезпечної дози препарату на кущики полуниці просто виключено.
Проводити будь-які роботи з йодом потрібно в герметичних рукавичках. Адже крім того, що речовина погано відмивається від рук, воно здатне залишити неприємні опіки.
Як приготувати підгодівлю?
Підгодовувати полуницю йодованим розчином слід по вологому грунті в обсягах від 400 до 700 мл. в залежності від розмірів куща. Полив проводиться з лійки з дрібним ситом. Під час процедури важливо не розмити коріння.
На приготування підгодівлі піде не більше півгодини.
Процес складається з чотирьох простих кроків:
1. 100 грам просіяного деревного попелу необхідно залити окропом і залишити на 5-7 хвилин настоюватися в прохолодному місці;
2. Отриманий настій виливається в десятилітрове відро наповнене теплою водою і ретельно перемішується. Рідина повинна бути такої температури, щоб в ній було комфортно тримати руку;
3. У відро додається 10 крапель йоду;
4. Розчин ще раз перемішується до однорідного стану.
Застосовувати підгодівлю слід відразу після її приготування.
Якого результату варто очікувати?
Після йодованих підгодівель кущики полуниці починають швидше розвиватися, наливаються соком і виглядають жвавіше. Кількість ягід збільшується, а самі плоди стають більшими.
Читайте також