пєрнік польський різдвяний медівник

Пєрнік (Piernik) – польський різдвяний медівник з прянощами

Традиційно у Польщі на Різдво печуть медівник з прянощами та сливовим джемом, який має назву Пєрнік (Piernik). То смакота! А коли постоїть, стає ще смачнішим!

Традиційно у Польщі на Різдво печуть медівник з прянощами та сливовим джемом, який має назву Пєрнік (Piernik). Аромат і смак цієї випічки словами не описати: прянощі, горіхи, апельсинові нотки, аромат меду, легкий смак шоколаду… А всю цю композицію пахощів доповнює сливовий джем з легкою кислинкою. Спробуйте приготувати Пєрнік хоча б раз!

Пєрнік (Piernik)

  • Із цієї кількості продуктів виходить пєрнік завважки 1,5-1,6 кг.
  • Об’єм склянки – 250 мл.
  • Форма – 11Х30 см (можна брати квадратну).
  • 2 скл. борошна (300 г), 100 г масла м’якого, 1 скл. молока (250 мл), 150 г дрібного цукру, 4-5 ст. ложок рідкого меду натурального (100 г), 2 яйця, 4 ст. ложки сливового варення або варення з чорної смородини (80 г), 2 ч. ложки соди, 2,5 ст. ложки суміші прянощів для пряників (20-30 г), 1-2 ст. ложки какао темного (10-20 г), 3-4 жменьки горіхів (підсушити обов’язково), 100 г цукатів апельсинових, 2 ст. ложки апельсинової пасти (або цедра 1 великого апельсина).
  • Для начинки: приблизно 300-500 г джему зі сливи (леквару) (джем має бути дуже густий, можна замінити на джем із чорної смородини).
У маленькій каструлі змішати масло, мед, сливове варення, 80 г какао, прянощі для пряників. Поставити на середній вогонь, варити помішуючи, поки маса не стане однорідною (не кип’ятити), залишити охолоджуватися до кімнатної температури.
У другу невелику каструлю влити молоко, додати цукор, нагріти до розчинення цукру. Залишити охолонути.
У медову суміш додати охолоджене молоко з цукром, яйця, розмішати до однорідності міксером на малих обертах. Додати нарізані горіхи, цукати, апельсинову пасту або цедру. Просіяне борошно змішати з содою і додати в суміш. Перемішати міксером на малих обертах до однорідності. Борошном не забивати, консистенція тіста, як у густої сметани.

Випікання пєрніка

Вилити у форму, застелену пергаментом або змащену, розрівняти, встромити 2-3 зубочистки посередині (щоб не було горбика). Якщо буде горбик, то перед змащуванням його зрізати.
Випікати в попередньо розігрітій духовці до температури 170 ОС 40-45 хв. Вимкнути духовку, відкрити дверцята та залишити в духовці на 10 хв. Дістати з форми, залишити добре охолонути на решітці.

Дозрівання пєрніка

Після охолодження загорнути в пергамент, тоді у фольгу і залишити на 5 днів дозрівати, у мене стояв 10 днів (не мала часу зайнятися ним).
За 1-2 дні до вживання розрізати на три паляниці. Просочити пряним сиропом (у мене пряний сироп з гарбузових цукатів), можна взяти світле варення, розвести зовсім трішки водичкою або зварити цукор+вода+прянощі або мед+вода +прянощі. Змазати щедро джемом кожну паляницю.
Загорнути пєрнік в пергамент, фольгу та залишити на 1-2 дні для просочування джемом. У день подачі просочити зверху, полити глазур’ю та прикрасити за бажанням.
Рецепт і фото Тетяни Петришиної
Радимо також інші перевірені рецепти різдвяної випічки:
  • Щороку печу різдвяний сирний штолен Quark stollen на подарунок рідним
  • Бабусині, сирні, від Дарії Цвек, на жовтках і картопляному відварі: сім рецептів пампухів до Різдвяних свят

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook