Правила поливу і підживлення овочів. Зберігайте, щоб мати гарний урожай!

Якщо ви хочете отримати щедрий урожай, важливо знати правила поливу і підживлення овочів. Правильний полив і внесення добрив - запорука профілактики хвороб та стабільної врожайності.

Правильний полив і грамотне підживлення овочів – запорука гарного врожаю. При нестачі вологи або поживних елементів ріст рослин сповільнюється або припиняється, кількість плодів зменшується, а їхня якість погіршується. Тому важливо правильно поливати і вносити добрива для овочів.

Правила поливу різних видів овочів

Поливати овочів потрібно регулярно, без зайвого зволоження, але не можна допускати і пересихання. В цьому випадку плоди втрачають вигляд – головки капусти або помідори можуть розтріскуватися, огірки – гірчити, а коренеплоди стають сухими, не соковитими.

  1. Картопля. Помилково вважати, що культурі досить природних опадів. Щоб отримати хороший урожай, важливо забезпечити рослини вологою в достатній кількості. Для цього поливають культуру в посушливі періоди 1-2 рази на тиждень. Рекомендується поливати кущі під корінь, не допускаючи попадання вологи на вегетативну частину. Це може спровокувати розвиток фітофторозу і ряду інших захворювань. Поливають рослини в борозни, рясно, але не допускаючи застою вологи (особливо на глинистих ґрунтах). Це погіршить лежкість бульб, призведе до їх гниття. Витрата води – близько 30 л на кв. м.
  2. Капуста. Всім відомо, що ця культура любить воду. Залити її практично неможливо. Згубні для неї посухи – ріст припиняється, а при різкому, рясному поливі – розтріскуються головки. Краще поливати рослини щодня у вечірні години. Витрата води – 30-50 л на кв. м.
  3. Помідори. Аналогічно картоплі, ці пасльонові не люблять потрапляння води на листя. Тривала нестача вологи іноді викликає опадання зав’язей. Рекомендується витрачати не менше 30 л на кв. м., з огляду на вік рослин (розмір куща). Зрошення проводять в ранкові години не рідше 2 разів на тиждень.
  4. Огірки. Поверхнева коренева система рослин потребує постійного зволоження. Відсутність води – ворог зав’язі огірка. Вона жовтіє, а смак сортових плодів погіршується, може з’явитися характерна гіркуватість. Полив проводять методом дощування, в післяобідній час, виключно теплою водою, по 30-40 л на кв. м. Холодна вода провокує розтріскування стебла і загибель рослини.
  5. Перці і баклажани. Ці теплолюбні культури теж полюбляють полив теплою водою. Однак він повинен бути не таким рясним – достатньо 20 л на кв. м. 1-2 рази на тиждень. Поливають рослини під корінь, бажано в ранкові години.
  6. Цибуля і часник. Часта причина малих врожаїв цибулі – гниття цибулин внаслідок переливу. У надмірно вологій землі денце підгниває, тому поливи проводять тільки в тривалу посуху. Важливо заздалегідь припинити поливати. За 2 тижні до збору врожаю рослини не потребують вологи зовсім. Це необхідно, щоб збільшити лежкість цибулин. Полив краще рясний, по 30-40 л на кв. м.
  7. Морква. Особлива потреба у волозі в культури виникає з моменту посіву до появи сходів. Нестача води в цей період призводить до низької схожості насіння. Поливають дощуванням, щоб рівномірно зволожити грядку, та щоб не розмити ґрунт. Норма – близько 30 л на кв. м. Не можна допускати пересихання ґрунту, бо коренеплоди втрачають в смаку. Але і надлишок вологи шкідливий – відбувається розтріскування коренеплодів.
  8. Буряк. Культура добре переносить недолік вологи. Досить зволожувати її 1 раз на тиждень в особливо посушливі періоди. Недолік вологи у рослин легко помітити – листя никне, в’яне. Культура полюбляє вечірні поливи під корінь.
  9. Кабачки, патисони, гарбузи. Плоди рослин мають дуже рідку структуру, тому поливи потрібні рясні. На кожну рослину – не менше 10 л. Поливають не рідше 2 разів на тиждень в посуху, або дивляться на листя – якщо воно в’яне – слід негайно полити баштан.

Кожна культура вимагає особливого режиму поливу, щоб відтворити умови проживання, наближені до природних.

Чим поливати огірки, щоб швидше росли

Правила підживлення різних видів овочів

Добрива сприяють підвищенню врожайності, смакових якостей плодів. Достаток елементів в ґрунті стимулює гармонійне зростання культур.

  1. Картопля. При вирощуванні культури слід відповідально поставитися до підживлення. Попри внесені при посадці бульб добрива, рекомендується підгодувати кущі азотними добривами в період активного росту. У фазу бутонізації внесення азоту припиняють, замінюють його на калій. Не бажано підгодовувати картоплю по листу, краще полити її поживними речовинами.
  2. Капуста. Культура потребує 2-3 підживлення за сезон: перше (мінеральне) – через 2-3 тижні після висаджування, друге (органічне) – в період зав’язування качана.
  3. Баклажани. Добриво вносять 3-5 разів за сезон, зазвичай поєднуючи з поливом. Найбільш придатними є комплексні добрива саме для цієї культури. Можна чергувати органічні підживлення з мінеральними, по листку і під корінь. Особливу увагу підживленням приділяють з початком плодоношення кущів.
  4. Помідори. Культура добре відгукується на внесення добрив. Якщо на перших порах (в період активного росту) рослини більше мають потребу в азоті, то під час цвітіння і плодоношення важливо заповнити нестачу калію і фосфору. Бажано чергувати листкові і кореневі підживлення, мінеральні та органічні.
  5. Огірки. Рослини полюбляють багатий, родючий ґрунт. Тому органічні і мінеральні добрива бажано вносити до висаджування рослин і під всього періоду вегетації.
  6. Кабачки, гарбузи. Для баштанних переважно застосовувати органічні рідкі суміші – добрива на основі гумусу, коров’яку. Поливають рослини під корінь.
  7. Перець. Культуру підживлюють тричі: через 15 днів після висаджування розсади, під час цвітіння і плодоношення. Перше підживлення обов’язково включає азот, наступні – калій і фосфор.

Як, коли і чим правильно підживлювати рослини

Правильний полив і внесення добрив під овочеві культури – запорука їхнього успішного вирощування, профілактики хвороб, стабільної врожайності.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook