Подячна молитва має велику силу, розсіює смуток і притягує щастя

Коли хтось підносить молитву подяки до Господа, то Всевишній сповна віддає йому. Подяка Богу розсіює смуток, видаляє печаль, повертає нам бадьорість і життєрадісність. А через деякий час людина немов магнітом притягує щастя.

Дякувати Господу потрібно за все: і за хороше, і за погане. Часом те, що здається невдачею або горем, може бути цінним уроком для душі. Подяка потрібна насамперед не Богу, а тому, хто молиться. Розвиваючи і зміцнюючи почуття вдячності, людина стає сильнішою, добрішою і щасливішою.

За що дякувати Богу

Існує переказ про протестантського пастиря, який, відвідуючи хворих, зайшов до лікарні для душевнохворих. Тут один з пацієнтів, у якого, очевидно, настала хвилина розумового просвітління, підійшов до пастиря і запитав його: «Ви дякували коли-небудь Богові за свій розум?» Від такого несподіваного запитання пастир остовпів. Ні, ніколи йому не спадало на думку дякувати Богові за таку очевидну річ. Тільки тут, у лікарні, бачачи навколо себе таку кількість нещасних душевнохворих людей, він зрозумів, що світлий розум – це великий Божий дар! Пастир тут же обіцяв хворому і самому собі, що він буде щодня дякувати Богові за свій здоровий глузд.

Цей випадок з життя пастиря характеризує загальну особливість людського ставлення до життєвих благ, які ми звикли отримувати, як належне, саме собою зрозуміле. І рідко хто з людей дякує за це своєму Творцю. Насправді, все наше життя є безперервним ланцюгом благодіянь Бога! Він створив наше тіло, вдихнув в нас душу, дарував нам розум. Усе, що нас оточує, – гори і долини, моря і річки, дерева і каміння, птиці та риби, земля і повітря, – усе це прояв нескінченної доброти, найвищої любові і милосердя.

У хвилини випробувань багато людей сумує, нарікають. Але треба зрозуміти, що Господь іноді допускає, щоб з нами траплялися неприємності і скорботи, не тому, що Він забув про нас або хоче покарати. Ні! Він допускає їх, як гіркі, але необхідні ліки, які зцілюють нас від гордості, легковажності, самовпевненості, самолюбства та інших недоліків. Розуміючи це, великий святий Іоанн Златоуст на схилі своїх днів говорив: «Слава Богу за все, а особливо за скорботи!»

До цього треба додати, що наша вдячність потрібна не Богові, а саме нам самим. Коли ми дякуємо Богові, ми згадуємо його любов до нас, його постійну турботу про нас і море матеріальних і духовних благ, які Він щодня нам дає. Цей спогад прояснює наш розум, дає нам можливість чіткіше зрозуміти, в чому полягає мета нашого життя, допомагає нам відсіяти другорядне від головного.

Окрім того, подяка Богу розсіює смуток, видаляє печаль, повертає нам бадьорість і життєрадісність. Подяку Богу можна порівняти з теплим сонячним промінням, яке проникає в темний льох душі. Від цього душа зігрівається, людина стає добріша і готова до любові.

Тому потрібно намагатися щодня і, особливо, у неділі, дякувати свому Творцю і Спасителю – це послужить чудовим ліками для нашої душі!

Хочете, щоб діти були щасливими? Навчіть їх дякувати

Подячна Молитва (з молебню)

Господи Ісусе Христе, Боже наш, Боже всякого милосердя і щедрот, милість Якого безмірна і людинолюбства – незмірна безодня! Ми, припадаючи до Твоєї величі, з острахом і трепетом, як негідні раби, приносимо подяку Тобі за милості, надані нам. Як Господа, Владику і благодійника, ми Тебе славимо, хвалимо, співаємо і величаємо і, припадаючи, знову дякуємо! Твоє невимовне милосердя смиренно молимо: як нині Ти прийняв наші благання і виконав їх, так і в майбутньому дай нам досягати успіху в любові до Тебе, до ближніх і у всіх чеснотах. І сподоби нас завжди дякувати і славити Тебе, разом з безначальним Твоїм Отцем і пресвятим, і благим, і єдиносущним Твоїм Духом. Амінь.

Подячні і хвалебні псалми

Деякі подячні і хвалебні псалми: 33, 65, 66, 91, 95, 96, 102, 103, 116, 145, 149, 150. Псалми, що прославляють Бога: 8, 17, 92, 102, 103.

Подячний Акафіст

Складений в сорокових роках протоієреєм о. Григорієм Петровим в одному зі сталінських концтаборів, в якому він, ймовірно, і помер.

Нетлінний Царю віків, що тримає у правиці Своїй всі шляхи життя людського, силою спасительного промислу Твого. Дякуємо за всі видимі і потаємні благодіяння Твої, за земне життя і за небесні радощі Твого майбутнього Царства. Простягай нам надалі Твої милості, за що Слава Тобі, Боже, навіки!

Слабкою безпорадною дитиною народився я на світ, але Твій Ангел простяг світлі крила, охороняючи мою колиску. З тих пір любов Твоя сяє на всіх моїх шляхах, ведучи мене до світла вічності. Славні щедрі дари Твого промислу явлені з першого дня і до нині. Дякую і взиваю зі всіма, що пізнали Тебе: Слава Тобі, що призвав мене до життя; Слава Тобі, що показав мені красу всесвіту; Слава Тобі, що розкрив переді мною небо і землю як вічну книгу мудрості; Слава Твоїй вічності серед світу тимчасового; Слава Тобі за таємні і явні милості Твої; Слава Тобі за кожен крок життя, за кожну мить радості; Слава Тобі, Боже, навіки!

Молитва до ікони Пресвятої Богородиці «Цілителька», яку промовляють для захисту від хвороб

Подячна молитва святителя Іоанна Златоуста

Дякуємо за всі Твої благодіяння, зроблені нам недостойним з першого дня нашого життя до сьогодення, – дякуємо за все, що знаємо і чого не знаємо, за все явне і неявне, що виявляється справою і словом, зроблене по волі і проти нашої волі, за все, за скорботу і ослаблення скорботи, за пекло, за муку, за Царство Небесне.

Подячний молебень Ісусу Христу після завершення літургії

Господи Ісусе Христе, Сину Божий. Дякую тобі за хліб насущний і благодать, що посилається згори. Спасибі тобі за терпіння і багатостраждальні скорботи. Дякую тобі, Боже, за день і ніч, за добрих і вірних друзів. Дякую тобі за милість і віру, за ангела-хранителя і святу любов. Амінь.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook