Пляцок “Яблуневий цвіт”
Форма 25Х40 см.
Маковий корж: 6 яєць, 20 г цукрової пудри, 30 г сухого маку, 120 г маргарину, 150 г суміші сухофруктів (дрібно порізаний чорнослив, курага, горішки, сушені вишні, родзинки), 2 ст. ложки кави, кілька крапель мигдалевої есенції, 1 ч. ложка розпушувача.
Сирна маса: 700 г сиру, 70 г масла, 4 яйця, 1 п. ванільного пудингу, 1 ст. ложка картопляного крохмалю, 3/4 скл. цукру, ванільний цукор.
Вишнева маса: 1 б. (літрова) вишень у власному соку, 5 ст. ложок цукру, 1 скл. води, 4 ст. ложки картопляного крохмалю.
Маковий корж. Залити мак окропом, залишити на 30 хв. Охолодити і змолоти у кавомолці, змішати із сухофруктами, кавою, маслом і розпушувачем. Змішати жовтки з цукровою пудрою, додати маргарин і збити до пухкої однорідної маси. Поступово додати суміш з маком та сухофруктами. Збити білки та змішати з рештою тіста.
Сирна маса. Розтопити масло і охолодити. Збити яйця з цукрами в пухнасту масу, додати вершкове масло, сир (перемелений до однорідності), порошок пудингу і крохмаль. Змішати все міксером.
Викласти більшу частину тіста на форму, застелену пераментом, викласти сирну масу, а зверху решту макового тіста. Випікати близько 50–60 хв при 180 градусах до сухої зубочистки.
Вишнева маса. Злити сік з вишень і додати воду, щоб утворилося 500 мл рідини. Додати цукор (за потреби) і прокип’ятити. 1 скл. води змішати з картопляним крохмалем, влити тонкою цівкою в киплячий сік, постійно помішуючи, закип’ятити, насамкінець додати вишні. Ретельно перемішати, викласти на пляцок гарячу масу та охолодити.