Пляцок ” Варшавський яблучник”
Тісто: 1 п маргарину, 0,5 скл. цукру, 6 жовтків, 2 білки, 0,25 скл. олії, 1,25 скл. борошна, 1,5 ч. ложки розпушувача, 2 ст. ложки манки, 1,5 ст. ложки какао. Начинка: 4 білки, 0,5 скл. цукру, 150 г кокосової стружки, 1 ст. ложка крохмалю, 1 кг яблук. Глазур: 100 г шоколаду, 2 ст. ложки молока. Або помадка: 5 ст. ложок молока, 5 ст. ложок цукру, 3 ст. ложки какао, 50 г масла. Форма 20х25 см.
Тісто. М’який маргарин збити з цукром, додати жовтки, збити, олію, збити. Додати борошно+розпушувач, манку та замісити тісто. Вкінці додати 2 збитих до стійкої піни білків, та обережно перемішати. Розділити тісто на 2 частини. До однієї додати какао та перемішати до однорідності. Викласти коричневе тісто у застелену пергаментом,і змащену маслом форму.
Кокосова начинка. 4 білки збити в піну. Додати цукор, збити до стійкої піни. Додати кокосову стружку та крохмаль, перемішати все міксером. Викласти кокосову начинку на коричневе тісто.
На кокосову начинку викласти потерті яблука, злегка відтиснувши з них сік рукою. Зверху яблука оберрежно розрівняти ложкою.
На яблука викласти біле тісто. Випікати при температурі 190 ОС 1 год.
Пляцок дістати з форми, остудити.
Глазур: 100 г шоколаду і 2 ст.л. молока підігріти. Полити пляцок шоколадом, посипати кокосовою стружкою.
Шоколадна помадка. Цукор перемішати з какао до однорідності.
Додати молоко і поставити на вогонь, щоб розчинився цукор, довести до закипання. Після закипання зняти з вогню, дати трохи охолонути, і додати вершкове масло, збити міксером до однорідної маси.
Залишити на 30 хв, щоб за гусло. Пляцок полити шоколадною помадкою , посипати кокосовою стружкою.
Автор – Лілія Гадяч