Пляцок «Королівський»
Для тіста: 8 жовтків, 4 ст. ложки цукру, 6 ст. ложок сметани, 50 г дріжджів, 500 г борошна, 250 г маргарину. Для начинки: 8 білків, 200 г цукру, 200 г горіхів, 200 г маку. Розмір форми 20Х30 см.
- До сметани додати цукор, подрібнені дріжджі і все добре перемішати. Додати маргарин кімнатної температури, жовтки і все збити міксером. Додаючи поступово просіяне борошно, замісити м’яке тісто і поставити в тепле місце на 1 год.
- Для начинки, промити мак, налити води, так щоб була нарівні з маком і поставити варитися мак до повного випаровування води. Потім мак перетерти блендером.
- Горіхи подрібнити блендером, або перемолоти на м’ясорубці.
- Білки разом з цукром збити міксером до утворення стійких піків. Поділити білки на дві частини. Одну частину змішати з горіхами, іншу з маком.
- Тісто поділити на п’ять частин. Одну частину розкочувати у пласт і викладати у форму для запікання, застелену пергаментом і змащену олією.
- На тісто викласти половину горіхової начинки.
- Другу частину тіста розкотити покласти на горіхову начинку. На тісто викласти макову начинку.
- Так викладати по черзі – тісто, начинка до кінця. Зверху має бути остання частина тіста. Залишити пляцок, щоб підійшов на 20 хвилин.
- Поставити запікатися у нагріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин – до готовності.
- Зверху помазати шоколадною помадкою і посипати подрібненими горіхами.