Плавлений сир
500 г домашнього кисломолочного сиру (жирного) або магазинного (не менше 9%, але виходить не з усього), 1 яйце, 80 г масла, 50 мл молока, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка соди, кріп.
Змолоти ручним блендером сир, яйце, молоко, сіль і соду, покласти у каструлю з товстим дном. Поставити на малий вогонь, варити, постійно помішуючи, доки маса розплавиться і стане рідкою. Додати масло, перемішувати до повного розчинення, довести до кипіння, вимкнути, додати посічений кріп (його помити заздалегідь та обсушити) і ще раз перемішати. Налити у баночки, закрити, дати повністю охолонути, поставити у холодильник на 2-3 год.
Можна додавати прованські трави, сушені томати, солодку паприку, дрібно порізану копчену шинку, сухий часник.
Якщо сир домашній і дуже свіжий, перед приготуванням залиште його на ніч на столі, щоб дійшов і трішки підкис.