Пісні медові пряники
1 скл. меду (або 0,5 скл. меду і 0,5 скл. цукру), 0,5 скл. води, 4 ст. ложки олії, 1 ч. ложка соди, спеції (кориця, імбир тощо), З скл. борошна.
1 скл. меду, 0,5 скл. води, 4 ст. ложки олії скласти в каструльку і поставити на вогонь до повного розчинення меду, коли охолоне градусів до 40–З0 (гаряче, але можна тримати палець) додати 1 ч. ложку соди і добре розмішати (буде шипіти), додати спеції, З скл. борошна, розмішати і поставити в холодильник на 2-З год.
Дістати, відривати шматочки розміром з невеликий волоський горішок і класти на посипане борошном деко, залишаючи трохи місця між пряниками (вони підростуть). Випікати при температурі 180 градусів 8-10 хв.
Готові пряники скласти в рушник і покласти в каструлю з кришкою, після остигання в пакет (відкриті пряники краще не залишати – вони підсихають).
Можна покрити гразурю. 1 скл. цукру, 0,5 скл. води, сік половини лимона.
Уварити цукор з водою до проби на товсту нитку. Лимонний сік прогріти з лимонною цедрою (до 70 ОС) протягом 10 хв і процідити. Влити лимонний сік в сироп для глазурування. Замість лимонного соку можна додати в сироп ½ ложки коньяку або лікеру. Остиглі пряники по 4-5 штук класти каструльку, додати 2-3 ст. ложки глазурі, закрити кришкою і потрусити. Викласти пряники на тарілку і дати глазурі підсохнути.
Рецептом поділилася Віра Трунова