1. Не той сорт. Не всі сорти годяться для тривалого зберігання, тим паче ранньостиглі. На зиму треба картопля середнього і пізнього строків достигання.
2. Низька якість картоплі. Картопля успішно зберігається всю зиму, якщо врожай абсолютно здоровий.
3. Овочі-сусіди. Не можна зберігати картоплю разом з іншими овочами. Ідеально картопля зберігається з буряком, який кладуть поверх бульб. І роблять це не тільки для того, щоб місце в льосі заощадити. Буряк вбирає зайву вологу, яка йому тільки на користь, захищаючи від загнивання картоплю.
4. Брудний льох. Для гарного зберігання картоплі льох, підвал, комора повинні бути добре продезінфіковані. Якщо там є спори гнильних грибків, добра картопля чи погана, вона інфікується і погниє.
5. Тепло. Температура – головний критерій збереження картоплі! І вона повинна бути низькою, в межах 2–4 ºС, не більше. Тоді картопля зберігається добре. Навіть зачатки хвороб, якщо вони є, не можуть поширитися при такій температурі і завдати суттєвої шкоди.