маковий пиріг

Незрівнянний маковий пиріг на пісочному тісті

Для тих хто любить випічку з маком - рецепт обов'язково стане у пригоді! Цей маковий пиріг надзвичайно ароматний і ніжний, чудове пісочне тісто доповнює багата макова начинка із додаванням яблук, горіхів та сухофруктів.

Маковий пиріг на пісочному тісті

  • Форма 18×30 см (квадратна) або 24-26 см (кругла) з високими бортами.
  • Тісто: 300 г борошна, 50 г крохмалю, 50 г цукрової пудри, 200 г вершкового масла (охолодити, порізати на кубики), 2 жовтки, 1 ст. ложка сметани. 

 

Усі сухі інгредієнти змішати у мисці, додати масло і розтерти до крихти. Додати сметану та жовтки і втерти в тісто до утворення грудок. Тісто зібрати докупи, добре обім’яти, обгорнути у харчову плівку і поставити у холодильник на 1 год.

 

  • Начинка: 500 г маку, 1 л молока, 300 г яблук (крупно натерти, вага до чищення), 200 г масла (м’якого), 200 г цукру, 4 яйця (жовтки відділити від білків), цедра з 1 апельсина, 40 г манної крупи, 20 г крохмалю, 100 г волоських горіхів, 50 г цукатів, 100 г родзинок, 50 мл рому (замінила на коньяк), 1 ч. ложка мигдалевого екстракту або пару крапель мигдалевої есенції.
Тісто дістати з холодильника, щоб зігрілось, поки готуватимете начинку. Родзинки залити ненадовго окропом, відцідити і залити ромом. Мак помістити у великий сотейник, залити холодним молоком і довести до кипіння. Зняти з вогню і дати повністю охолонути.  Мак перекинути через м’ясорубку із дрібним ситом, дати повністю стекти рідині. Потім помістити мак у чашу блендера разом з половиною цукру. Все добре розтерти до побіління.
У глибокій мисці збити м’яке масло з рештою цукру, додати жовтки і ще раз збити, додати до маси розтертий мак, цедру, манку і крохмаль та ретельно вимішати. Окремо збити білки до стійких піків. До маку додати яблука (крупно потерті), подрібнені горіхи, родзинки разом з ромом (у мене з коньяком). Добре вимішати масу лопаткою. Обережно домішати до маси збиті білки у в 3-4 прийоми.
Розігріти духовку до 180 °С. Тісто розкочувати не надто тонко, присипаючи робочу поверхню борошном. Дно роз’ємної форми діаметром 18×30 см (квадратна), або 24-26 см (кругла), застелити пергаментом і викласти тісто у форму, зайве обрізати (форма має бути висока). Зверху викласти начинку і розрівняти. Краї красиво защіпати. Рештою тіста прикрасити пиріг зверху.
Помістити пиріг у духовку на 20 хв при 180 °С, потім температуру зменшити до 160 °С, і випікати 1 годину. Після випікання я залишила пиріг у формі до повного вистигання. Обережно зняти боки роз’ємної форми, викласти пиріг на сервірувальну тарілку. Зверху щедро посипати цукровою пудрою.
Рецепт Вікторії Попін. Готувала і фотографувала Оля Михайлюк
Радимо також приготувати маковий пиріг за іншими перевіреними рецептами:
  • Маківник Якщо ви хочете приготувати на свято щось цікавіше за торт, спечіть маківник. Це розкішний галицький пляцок, який вам обов’язково сподобається! Рецепт – із записника господині.
  • Пляцок сирно-маковий “Подвійне задоволення” Неймовірно смачний пляцок із пишним маковим та сирним шаром на тонкому пісочному тісті.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook