Не торт, а казка! Шифоновий бісквіт з яблучним мусом та заварним кремом

Якщо ви любите торти, в яких мало тіста, але багато начинки та ніжного крему, неодмінно збережіть цей рецепт. Тоненький бісквіт, яблучне суфле і ніжний крем - це смакота!

Шифоновий бісквіт з яблучним мусом та заварним кремом

Шифоновий бісквіт. 4 білки, 2 ж, 140 г борошна, 80 г цукру (в жовтки), 25 г цукрової пудри (в білки), 2 ч. ложки розпушувача, ванільний цукор, дрібка солі, 90 г теплого молока, 65 г олії без запаху.
До білків додати сіль і почати їх збивати на повільній швидкості міксера до появи бульбашок на поверхні. Після цього перемкнути міксер на високу швидкість. Продовжувати збивати і всипати цукрову пудру по пів чайної ложки. Збивати до стійких піків. В іншій посудині збити жовтки, цукор, ванільний цукор до розчинення цукру і посвітління маси. Потім влити до збитих жовтків олію і ще трохи збити. Далі додати молоко і все легко перемішати. Просіяти до цієї суміші борошно разом з розпушувачем. На низьких обертах перемішати тісто. Додати збиті білки в два прийоми і легко вимішати тісто силіконовою лопаткою. Випікати у формі діаметром 22 см.
Пекти при 160 ОС у режимі верх-низ до сухого сірника. Готовий, остуджений і вистояний бісквіт розрізати на два коржі. Я пекла у формі 25 на 40 см. Із цієї кількості продуктів виходить один корж. Мені потрібно було два коржі, тому пекла ще один такий корж. Дала коржам вистоятися ніч.
Заварний крем. У мене великі коржі, тому для крему я використала 8 жовтків, 1 л. молока, 1 скл. цукру (орієнтуйтеся на свій смак), 2 ст. ложки. крохмалю, 500 г масла. 
Жовтки розтерти з цукром і додати десь 50 г молока. Залишити пів склянки молока, а решту закип’ятити. До киплячого молока влити жовтки, постійно помішуючи вінчиком. Коли жовтки закипіли і трохи загусли, додати крохмаль, розчинений в решті молока. Коли маса закипить і загусне, відразу відставити її для охолодження. Збити розм’якшене масло міксером і потім частинами додавати заварний крем. Крем і масло повинно бути однакової температури. Крем збити до пухкого стану. Можна його так і залишити, але я хотіла, щоб крем мав структуру суфле, тому 35-40 г желатину залила 1 скл. холодної води, зачекала, щоб він набух, потім розігріла до розчинення. Трохи його остудила. Збиваючи крем міксером, влила в нього желатинову масу.
Яблучне суфле. Близько 1,5 кг почищених яблук потерти, додати до них 1 скл. цукру і 1 скл. води. Поставити яблука на вогонь і почати їх уварювати, постійно помішуючи. Варити яблука у каструлі з товстим дном. Кількість цукру залежить від яблук. Але врахуйте те, що до яблук потрібно додати ще дві пачки желе, а воно теж солодке. Уварювання зайняло у мене десь 30 хв. Гарячі яблука перебити блендером до стану пюре. Відкласти масу на декілька хвилин, а потім додати до неї 2 п. лимонного желе і добре вимішати. Для більшої стійкості маси я додала ще 15 г розчиненого у 0,5 скл. води желатину.
Пляцок збирати у розсувній прямокутній формі. Викласти на дно один корж, викласти на нього гарячу яблучну масу. Відставити на холод для застигання. Викласти крем на застиглу яблучну масу. Зверху покласти ще один бісквіт і зверху весь пляцок залити шоколадною помадкою.
Пляцок виходить смачний, пухкий, ніжний, з легкою кислинкою. Бісквіт досить вологий, тому просочувати його не потрібно. Під вагою трохи просідє.
Рецепт і фото Лесі Сенько
Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook