У народній медицині чай з листя чорної смородини застосовують при простудних захворюваннях, подагрі, ревматизмі, хворобах сечового міхура, каменях у нирках і сечовому міхурі, а також при туберкульозі легень і шкірних захворюваннях.
А ще листя чорної смородини:
1. Містить більше вітаміну С, ніж ягоди, також речовини в листі активно борються з золотистим стафілококом, мікроскопічними грибами, збудниками дизентерії.
2. Знижує вміст холестерину в крові, очищає судини, тим самим знижуючи ризик інфаркту та інсульту.
3. Бере участь у формуванні кісток, є компонентом зубної емалі.
4. Позитивно впливає на нервову систему і підвищує стійкість до стресових ситуацій.
5. Бере участь в процесі синтезу білка, обміні глюкози, транспортуванні поживних речовин, в процесі передачі генетичної інформації, вуглеводному і фосфорному обміні.
6. Сприяє попередженню утворення каменів в нирках.
7. Виводить деякі токсичні речовини з організму.
8. Знімає спазми і розширює бронхи при бронхолегеневих захворюваннях.
9. Бере участь в утворенні кісткових і сполучних тканин.
10. Нормалізує роботу жіночих статевих органів зокрема і статевої системи в цілому.
Настої з листя смородини
Залити окропом свіжі листя смородини і настояти протягом 1 години. Процідити і пити.
Настій з листя чорної смородини, виводить з організму надлишок пуринової і сечової кислоти, також застосовується як м’який проносний потогінний засіб, при порушенні обміну речовин і кровотечах. Лікує від туберкульозу та застуди.
Відвари листя смородини
Залити 300 мл окропу 50 г сухого листя смородини і варити на повільному вогні 20 хвилин. Процідити і пити.
Відвар з листя чорної смородини прекрасний засіб при захворюванні нирок, сечового міхура, при набряках. Тобто, цистит, уретрит, пієлонефрит і набряклість при регулярному вживанні чаю з смородинового листя вам не загрожують.
Відвар з листя чорної смородини сприяє знищенню патогенних мікроорганізмів в травному тракті. І з шлунком проблем не буде – ні бурчання, ні болю, ні тяжкості.
Чай з листя чорної смородини
1 столову ложку подрібненого листя облити окропом, потім покласти їх в чайник для заварювання, залити двома склянками окропу.
Залишити настоюватися близько 20 хвилин. Чай процідити. Пити такий чай можна з медом або цукром. Корисно при жіночих захворюваннях, загальній слабкості, швидкій втомі.
Заготівля листя чорної смородини
Час заготівлі листя, для приготування чаю і настою, це період після цвітіння до плодоношення. Як правило, цей час припадає на червень.
Зривають тільки середні листочки, залишаючи верхні і нижні. Зривають листя в суху погоду, але тільки цілі листя, без пошкоджень і грибка. Сушать листя на папері або на тканині в тіні. Розкладають листя тонким шаром. Сушать до ламкості листа. Зберігають листя в сухому місці в бавовняному мішечку або герметично закритих банках.