Мусовий торт “Кава з шоколадом”
Для мусу: 400 мл жирних вершків, 8 г желатину, 80 мл кавового лікеру, 2 ст. ложки какао, 100 г гіркого шоколаду, 80 мл свіжозвареної кави, 2 ч. ложки ванільного цукру. Для тіста: 2 яйця, дрібка розпушувача, 20 г крохмалю, 80 г цукру, 50 г борошна, 1 ст. ложка какао, дрібка солі, 50 г меленого мигдалю або інших горіхів.
Тісто. Білки відокремити від жовтків, білки збити з дрібкою солі і половиною цукру. Жовтки збити з рештою цукру і 2 ст. л теплої води. У мисці змішати борошно з крохмалем, розпушувачем, 1 ст. л какао і мигдалем. Додати збиті жовтки і перемішати. Викласти в тісто збиті білки, перемішати. Викласти на 2 круглі форми, застелені пергаментом. Поставити у розігріту до 180 °С духовку і випікати 15-20 хв. Дістати, дати охолонути у формах.
Мус. Шоколад натерти. Желатин замочити в теплій каві, прогріти, не доводячи до кипіння, додати половину лікеру, охолодити. Вершки збити. Не припиняючи збивати, додати кавово-лікерну масу. Розділити навпіл, в одну половину додати ванільний цукор, в іншу – 3/4 тертого шоколаду і какао.
Зібрати торт. З пергаменту вирізати коло по діаметру рознімної форми, застелити ним дно. Широкою стрічкою з пергаменту, вистелити бічну поверхню форми. Нижній корж помістити на дно форми, скропити охолодженим лікером. Темний і світлий крем викласти в 2 кондитерських мішки з великою насадкою. Видавлювати на корж по черзі кола з темного і світлого крему. Накрити другим коржем і злегка притиснути руками, поставити торт на 2 год в холодильник. Вийняти з форми, прикрасити, подавати охолодженим.