Млинці – це не тільки налисники та оладки. Вони можуть бути незвичайними, особливими, такими, що вражають і запам’ятовуються!
Грибний торт із млинців
6 млинців (як для налисників), 300 г картоплі, 80 мл молока, 2 цибулини, 150 г сметани, 2 ст. ложки масла, 300–400 г грибів, 0,25 ч. ложки цукру, сіль.
- Зварити картоплю, зробити пюре, додавши гаряче молоко.
- Цибулю дрібно порізати. На сковороді розігріти масло і обсмажити цибулю, додати цукор. Гриби нарізати дрібними шматочками, додати до цибулі і смажити до готовності.
- У гаряче картопляне пюре додати сметану і збити міксером на невеликій швидкості (не блендером, бо вийде «клей»). Додати гриби з цибулею і добре перемішати.
- Змащувати млинці, викладаючи один на один. Рештою пюре змастити краї.
- Торт поставити на 1–20 хв у розігріту духовку. Перед подачею прикрасити.
Шоколадні млинці з апельсиновим соусом
1 скл. молока, 100 г шоколаду, 3 яйця, 0,5 ч. ложки соди (погасити оцтом), 0,75 скл. цукру, 5 ст. ложок олії, 1 ст. ложка какао, 2 апельсини, 50 г масла, дрібка солі.
- Відокремити білки від жовтків. У білки додати трішки солі і збити у пишну піну, поставити в холодильник.
- До жовтків додати цукор і збити. Додати олію, погашену соду. Довести молоко до кипіння (але не кип’ятити!), розтопити в ньому шоколад, додати до жовтків.
- Змішати 0,75 скл. борошна з какао і додати в тісто. Ретельно перемішати і додати ще борошна, щоб тісто було трохи рідшим, ніж сметана. Додати збиті білки й акуратно перемішати. Посмажити млинці.
- В окремій сковороді розтопити масло, додати цукор. Коли цукор розчиниться, додати сік одного апельсина і ще один порізаний (без плівок!). Варити соус на малому вогні, доки загусне.
Ажурні млинці
200 мл молока, 2 яйця, 50 г борошна, 2 ст. ложки олії, по 0,5 ч. ложки солі і цукру.
- Усі продукти збити, налити у пляшечку з «носиком» (як від кетчупу чи гірчиці). Можна обійтися без пляшки, наливши тісто у міцний пакет і відрізавши кінчик.
- На гарячу сковороду з олією наливати тісто візерунками (решіткою, петельками). Посмажити з обох боків.
- На готовий млинець покласти листочок салату, на нього будь-яку начинку: терту кольрабі з яблуком; відварене і перекручене м’ясо з рисом і обсмаженою цибулею; яйця, зелень, майонез; малосольну рибу; обсмажену з цибулею і перекручену печінку тощо.
Катаеф (арабські млинці)
1 скл. борошна, 2 ст. ложки кукурудзяного борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 1,25 скл. молока, по 0,5 ч. ложки солі і цукру, маргарин (для змащування сковороди).
- У мисці змішати сухі інгредієнти. Тонкою цівкю, помішуючи віничком, щоб не було грудочок, вливати молоко.
- Нагріти сковороду (обов’язково!) з товстим дном (має бути гарячою, а не розпеченою, оскільки млинці можуть пересохнути, і тоді їх не вдасться сформувати). Викладати по 1 ст. ложці тіста на сковороду.
- Щойно луснуть всі бульбашки і тісто стане матовим (треба смажити тільки з одного боку!), швидко викласти млинець на дошку і з одного боку двома пальцями з’єднати кінці і притиснути на кілька секунд.
- Начинка: солодка сирна маса; крабові палички, варене яйце, зелена цибуля, майонез; сир, часник, сметана тощо.