Мариновані кисло-солодкі сливи
Сливи сорту угорка (темносині, несолодкі, зі щільною м’якоттю). Маринад: 2,5 л води, 1 кг цукру, 0,5 л оцту (9%), гвоздика, кориця. Можна додати лавровий листок, духмяний перець.
Поставити на вогонь велику каструлю з водою, довести до кипіння. А поряд ще одну – з холодною водою. Сливи (з кісточками) скласти у друшляк, занутирити в окріп хвилини на 3, дістати і швидко занурити у холодну воду. Діставати сливи треба, щойно вони почнуть змінювати колір, інакше потріскаються. У кожну банку банку (по 1 л) покласти 4-5 бутонів гвоздики, на кінчику ножа кориці, скласти сливи, залити маринадом (закип’ятити воду, додати цукор, щоб розчинився, насамкінець влити оцет; солі не треба!). Стерилізувати 20 хв, закрутити. Маринаду вистачає приблизно на 10 літрових банок. Сливи можна їсти через місяць. А також їх можна не стерилізувати, а залити гарячим маринадом й опустити у погріб.