Коли сіяти і садити – підкаже погода і темометр

Дуже часто виникає питання, коли краще сіяти овочі і зелень та висаджувати розсаду у відкритий ґрунт. Треба орієнтуватися на особливості росту і розвитку кожної рослини та на температуру надворі. 

Майже повсюди добре ростуть холодостійкі культури – селера, петрушка, кріп, морква, редиска, буряк, боби, горох, багаторічна цибуля, капуста. А от огірки, помідори, перець припиняють зростання при зниженні температури, а при заморозках, навіть короткочасних, гинуть.

Оптимальні температури для сіяння городини і висаджування розсади

  1. Горох. Проростання 2–6 °С. Заморозки до –6 °С переносить, але тільки якщо вони короткочасні. У спеку може скидати квіти.
  2. Кабачки, патисони, гарбузи. 10 °С для насіння, 25–35 °С – для рослини. Мінімальна прийнятна 12 °С. При морозі гине.
  3. Капуста. Може проростати навіть за 3 °С. Але оптимальна близько 20 °С. Така ж підходить і для розвитку. Дорослі рослини переносять заморозки до –7 °С. Переносить і короткочасні заморозки загартована розсада. Але якщо холодна температура від 3 до 12 °С довго впливає на молоду рослину (3–4 листки), то можуть з’явитися квітконоси. За високих температур зростання може припинятися (особливо у цвітної і броколі) і врожайність знижуватися.
  4. Морква. Проростає за 4 °С, оптимальна температура для росту 15–22 °С. Коренеплоди пошкоджуються при зниженні нижче 0 °С, а сходи витримують заморозки до –4 °С, дорослі рослини переносять –7 °С.
  5. Огірок. 13–15 °С для насіння. Росте за 25–30 °С. Опадають квітки і припиняється ріст 13 °С, за 8 °С загниває насіння в ґрунті, рослина гине від хвороб. Так само не росте і не плодоносить за підвищення до 40 °С. Під час заморозків гине.
  6. Петрушка, селера. Насіння проростає за 2–4 °С, а для дорослих рослин 15–20 °С. Сходи витримують заморозки до –4 °С, дорослі 7 °С.
  7. Перець. Теплолюбний, добре проростає від 18 °С, але краще витримувати 25 °С. Для росту треба 20–25 °С, а вже за 13 °С процеси в рослині сповільнюються, за 0,5 °С вона гине. При перегріві ґрунту обсипаються зав’язі і квіти, також зупиняється розвиток.
  8. Редис, редька, ріпа. Сіяти за 8 °С, хоча сходи переносять –4 °С. Але тривалої дії холоду і при перепадах температури може стрілкуватися. Для дорослих рослин оптимальними будуть 18–20 °С.
  9. Салат. Переносить заморозки до –5 °С, зростає за 5 °С. Але найкраще росте за 15–20 °С.
  10. Буряк. За тривалого зниження температури утворює квітконоси, тому вимоги до температури під час сіяння будуть вищі, ніж у інших холодостійких овочів. Сіяти тільки за прогрівання ґрунту від 6 °С, краще обробленим, але не проклюнутим насінням. Оптимально для росту 15–25 °С. Сходи пошкоджує мороз –3 °С.
  11. Помідор. Теплолюбна культура, яка вимагає для проростання насіння 20–25 °С (мінімально 12 °С). Добре росте помідор за денної температури 24 °С, нічної 18 °С. За підвищення обпадають бутони, за зниження до 15 °С перестає цвісти, а нижче 10 °С – рости. Томати гинуть, коли температура опускається до 2 °С.
  12. Кріп. Проростає за 3 °С, зростає за 15–20 °С.
  13. Квасоля. Її не варто сіяти рано. Насіння за холоду і підвищеної вологості загниває в ґрунті. Сходи будуть лише за 15 °С, гинуть за найменшого морозу. Добре росте і розвивається за 18–25 °С. Якщо довго стоїть посуха і спека, то опадає листя. Якщо ж довго прохолодно, то квасоля починає хворіти.
  14. Шпинат. Проростає за 3 °С, росте за 15 °С. Якщо вище 20 °С, починається стеблування. Сходи витримують короткочасний мороз до –7 °С.
  15. Щавель – холодостійкий. Насіння дає паростки за 3 °С. Але оптимальною для зростання є 15–23 °С. У спеку дає квітконоси.
  16. Цибуля. До тепла маловимоглива, але за довгого впливу низьких температур схильна до стрілкування. Чорнушка проростає за 7 О°С. При вирощуванні цибулі на перо для зростання підтримують 16–20 °С.
  17. Цибуля-батун витримує до –10 °С. Проростає насіння за 3 °С, листя відростає за 1 °С, але оптимальна для насіння, росту і розвитку від 15 до 24 °С.

Радимо також прочитати:

  • Коли розсаду можна висаджувати в ґрунт?
  • Щоб перець виріс ого-го, правильно доглядайте за розсадою

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook