розсада

Коли розсаду можна висаджувати в ґрунт?

Щоб дати відповідь на запитання, коли можна висаджувати розсаду, треба врахувати багато факторів: погодні умови, вимоги рослин до температури ґрунту і повітря, вік і розмір розсади.

Коли можна висаджувати розсаду

Точної дати не назве ніхто. Чому? Тому що треба врахувати багато факторів: погодні умови, вимоги рослин до температури ґрунту і повітря, правильно обраний вік розсади, народні прикмети. Не поспішайте висаджувати розсаду у відкритий ґрунт якомога раніше. Рано висаджена розсада має високі шанси загинути від холоду, вітру чи інших весняних факторів.

Дотримання температурного режиму при висаджуванні розсади – не примха, а одна з обов’язкових умов отримання високого врожаю. Якщо температура ґрунту нижча, ніж потрібна рослині, стрес від несприятливих умов надовго затримає розвиток висадженої розсади, зменшить у результаті врожай.

  • Якщо ґрунт прогрівся до 12 °С – можна висаджувати розсаду селери;
  • якщо ґрунт має температуру 15 °С – садіть томати і перець;
  • огірки можна висаджувати за прогрівання ґрунту до 16 °С вночі та 18 °С вдень (за 10 °С ріст припиниться);
  • для висаджування розсади помідорів оптимальна середньодобова температура – 15–20 °С (вночі має бути не нижче 15 °С).

Щоб дізнатися про температуру ґрунту, можна зайти на сайт погоди, де є агропрогноз (наприклад, «Метеоновини»), вибрати район, де ви проживаєте, натиснути «Агропрогноз» і ви побачите дані про орієнтовну температуру ґрунту біля поверхні землі, у верхньому шарі ґрунту на глибині 0–10 см, а також у шарі 10–40 см. І не треба морочитися з термометром.

Яка розсада готова до висаджування

Якщо сіяли розсаду самі, то її вік знаєте точно. А якщо довелося купувати? Висота, товщина стебла, кількість листя допоможе з’ясувати, чи розсада готова до висаджування. Висаджувати можна таку, що досягла розмірів:

  1. Перець заввишки 18–20 см, стебло завтовшки 4–5 мм, має 7–9 листочків.
  2. Томат заввишки 20–25 см, стебло завтовшки 5–7 мм, має 7–9 листочків.
  3. Капуста білокачанна рання заввишки 20–25 см, стебло завтовшки 5–7 мм, має 5–7 листочків.
  4. Капуста білокачанна середня заввишки 20–22 см, стебло завтовшки 4–5 мм, має 5–6 листочків.
  5. Капуста білокачанна пізня заввишки 18–20 см, стебло завтовшки 4–5 мм, має 5–6 листочків.
  6. Капуста цвітна заввишки 20–22 см, стебло завтовшки 5–7 мм, має 5–6 листочків.
  7. Огірок, кавун, диня заввишки 12–16 см, стебло завтовшки 5–6 мм, має 3–5 листочків.
  8. Салат заввишки 5–8 см, стебло завтовшки 1–2 мм, має 4–6 листочків.
  9. Селера заввишки 8–12 см, стебло завтовшки 1–3 мм, має 4–5 листочків.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook