Кладете у скриню відходи, а дістаєте золото, або Рецепт правильного компосту

Бадилля і харчові відходи – це не сміття! Це цінна сировина. Приготувавши з неї компост, ви забезпечите свій город і квітники чудовим добривом. Але важливо це зробити правильно!

Багато хто вважає, що приготування компосту – справа проста: склав у ящик або на купу гілки, листя та інші органічні відходи, накрив і чекай, коли дозріє. Просте, не все так просто. Тільки правильно приготовлений компост допоможе підвищити родючість ґрунту, покращить його структуру, без хімії підвищить врожай.

ОБИРАЄМО ІНГРЕДІЄНТИ

Можна:

  • скошену траву, молоді бур’яни,
  • опале листя, тонкі гілки,
  • гній і пташиний послід,
  • торф, землю,
  • заварку і кавову гущу,
  • яєчну шкаралупу,
  • обрізки сирих овочів і фруктів,
  • папір, пір’я,
  • солому, тирсу, лушпиння від насіння.

Не можна:

  • овочі та фрукти після термічної обробки,
  • хворі рослини,
  • молочні і м’ясні продукти,
  • багаторічні і бур’яни з насінням,
  • синтетичні матеріали,
  • фекалії домашніх тварин,
  • жирні, масляні продукти,
  • шкірки від цитрусових,
  • глянцевий та папір із друком.

 

ГОТУЄМО ЄМНІСТЬ

Дуже зручно використовувати для приготування компосту потрійний ящик: три з’єднані між собою ящики розміром приблизно 1Х1Х1 м.

Вони мають бути нещільними, добре провітрюватися. У перший ящик закладають харчові відходи, бадилля, торф і т. д. протягом 1 року.

Наступного року все це перекидають у другий ящик, а перший заповнюють свіжими «продуктами». На третій рік компост із другого ящика перекидають у третій і використовують у міру потреби, а інші ящики заповнюють аналогічно.

Таким чином у першому ящику завжди буде свіжий компост (однорічний), у другому – торішній, а в третьому – готовий (трирічний). Компост треба обов’язково накривати для підтримання температури.

СКЛАДАЄМО ТОРТИК

На дно ємності добре класти обрізки гілок, тріски, солому – вони виконають роль дренажу і забезпечать доступ повітря.

«Зелені» (мокрі і м’які) шари треба обов’язково чергувати з «коричневими» (сухими і твердими). «Зелені» – це гній, трава, харчові відходи. «Коричневі»: солома, листя, тирса, папір. Це забезпечить вентиляцію, пришвидшить компостування і забезпечить гарну структуру компосту.

Пам’ятайте: кожен шар (завтовшки 30–50 см) треба присипати землею або перегноєм (5–10 см). Чим більше різних видів органічних відходів використовувати, тим вищою буде якість готового продукту.

Якщо запах від компосту неприємний – порушено баланс. Коли пахне аміаком або тухлими яйцями – забагато «зелених» речовин і бракує кисню. У такому разі треба додати «коричневі» продукти і перемішати купу.

ПРИШВИДШУЄМО ГОТОВНІСТЬ

Щоб прискорити процес розкладання, можна поливати купу розчином пташиного посліду або коров’яку; періодично вносити свіжу кошену траву, бобові культури, кропиву, тисячолисник, кульбабу.

Важливо купу періодично перемішувати. Тоді маса збагачується киснем, розкладання відбувається швидше. Необхідно підтримувати високу вологість у компостній купі, поливати у засуху.

Чим частіше ви будете це робити, тим швидше отримаєте зрілий компост. Найпростіший і найефективніший метод пришвидшити компостування – внести спеціальні компостоутворюючі бактерії.

Коли компост розсипчастий, вологий, темного кольору, а головне – пахне лісовою землею, – він готовий. Вибирати його треба знизу купи.

ПРИГОЩАЄМО ГОРОДИНУ СМАЧНЕНЬКИМ

Для рослин компост – чудове органічне добриво. При компостуванні в органічній масі підвищується вміст поживних речовин, потрібних рослинам, знезаражується патологічна мікрофлора і яйця гельмінтів. Для ґрунту компост – натуральний кондиціонер, який покращує структуру, розпушує.

За своїми властивостями компост не поступається гною. Його використовують під усі культури приблизно у тих самих дозах, що й гній, – вносять по 1,5–4 кг на 1 кв. метр.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook