Це традиційна польська страва, якій понад 700 років. Її готують з картоплею, овочами (морквою, петрушкою, цибулею, буряком, листям капусти), м’ясом, салом. Варять у казані на вогнищі, а замість кришки використовують листя капусти і дерн (шматок трави, викопаної з кореневищем). Страва унікальна не тільки рецептом, що передається з покоління у покоління, а й тим, що її неодмінно треба готувати у колі сім’ї або друзів.
Інгредієнти:
10 картоплин, 0,5 кг копченої грудинки, 0,8 кг копчених ребер або ковбаси, 100–150 г сала, 6 цибулин, сіль, спеції, листя капусти. Можна додати 3 морквини.
Ребра розрізати по одному, сало порізати кубиками, грудинку пластинками, картоплю – пластинами або цілою, цибулю кільцями. Викладати у казан шарами: сало, картопля (щоразу солити і перчити), цибуля, ребра. Заповнити казан, чергуючи шари. Грудинка має бути передостаннім, а останнім картопля. Казан щільно накрити листям капусти (можна вкрити фольгою) і замість кришки накрити шматком дерну (вирізати неподалік). Поставити на вугілля, готувати близько 1 години.