Інгредієнти:
4-6 середні картоплини, 1 ч. ложка нарізаної зелені розмарину, базиліку або кмину, сіль, 1/2 ч. ложки потовченого в ступці чорного перцю, 2 ст. ложки розтопленого вершкового масла, 2 столові ложки олії, зелень для прикрашування.
Розігрійте духовку до 200 градусів. Обберіть картоплю і наріжте дуже тонкими кружальцями.
1. У мисці змішайте нарізаний розмарин, сіль і перець. В іншій мисці з’єднайте вершкове масло і олію. Змастіть середину форми для запікання невеликою кількістю масляної суміші.
2. Починаючи із зовнішнього краю форми, викладайте шматочки картоплі у вигляді концентричного кола. Шматочки мають заходити один за другий. У такий спосіб викладіть один шар, посипте його сумішшю зелені й полийте олією. Зробіть ще два шари, приправляючи і змащуючи олією кожен.
3. Змастіть залишками масла лист фольги. Накрийте форму з картоплею фольгою масляним боком донизу. Зверху притисніть важкою кришкою чи сковорідкою. Поставте форму з картоплею на середній вогонь і готуйте хвилин 5, щоб картопля трохи підсмажилася.
4. Перемістіть картоплю в духовку і готуйте 10 хвилин. Потім зніміть прес, фольгу і випікайте ще 10 хвилин чи доти, доки картопля не стане м’якою.
5. Перед тим як подавати на стіл, накрийте форму великою тарілкою, перевернувши її догори дном. Щільно притисніть тарілку до форми й акуратно викладіть запіканку на тарілку.