Хрумка квашена капуста
3 кг капусти, 3 морквини, 1 л води, 2 ст. ложки солі, 1 ст. ложка цукру. Можна додати кмин, духмяний перець, лавровий листок, дрібно посічений корінь хрону, шматочки яблук.
Капусту нашаткувати. моркву потерти. Перемішати. Воду змішати з цукром і сіллю, довести до кипіння, повністю охолодити. Залити капусту, накрити кришкою, покласти зверху невеликий гніт. Залишити у теплому місці на 1,5–4 дні, щодня помішувати, щоб рівномірно просолювалася і виходили гази. М’яти і відтискати капусту не треба! Коли зверху з’являться бульбашки, це означає, що капуста готова. Її можна їсти або щільно скласти у банки і поставити у холодне місце на зиму. Якщо немає можливості тримати капусту у великій ємкості, її можна одразу утрамбувати в банки, залити розсолом. Тоді її треба щодня (а краще двічі на день) проштрикувати до дна гострим ножем або дерев’яною шпажкою, доки буде готова (перестануть виходити бульбашки) А далі опустити у погріб або поставити у холодильник.