Цукровий діабет — це захворювання, основною ознакою якого є стійке підвищення рівня цукру в крові. Звідки ж з’являється у наших судинах цукор? Насамперед з їжі.
Вуглеводи входять до складу багатьох продуктів. Коли діабету нема, підшлункова залоза реагує на вуглеводи, що всмоктуються з їжі, виділенням інсуліну. Але інсулін виділяється підшлунковою залозою й у той час, коли ми не їмо. Відбувається це тому, що глюкоза може вироблятися і самим організмом. Тому лікування діабету — прийом цукрознижуючих засобів — повинне відбуватися постійно, забезпечуючи стабільний контроль за рівнем цукру в крові, наголошує ендокринолог Галина Зелик.
Чому виникає цукровий діабет?
До виникнення цукрового діабету першого типу призводить руйнування бета-клітин, що виробляють інсулін. Це відбувається, коли наша власна імунна система починає сприймати ці клітини як ворожі для організму і знищує їх. Виявляється діабет здебільшого після того, як загинуло більше ніж 80% бета-клітин. Найгірше, що безповоротно зникають єдині постачальники інсуліну. У цьому випадку люди змушені щодня робити собі ін’єкції інсуліну.
Коли чутливість організму до власного інсуліну, що виробляється у цьому випадку в достатній кількості, знижується настільки, що виникає клінічна картина дефіциту інсуліну — практично ті ж ознаки, що й при першому типі діабету — діагностується другий тип цукрового діабету. При 2 типі діабету можливості лікування ширші: від дієти, фізичних вправ, цукрознижуючих таблеток — до того ж інсуліну.
Ускладнення цукрового діабету
Діабет небезпечний своїми ускладненнями. Становлять найбільшу загрозу для життя гострі ускладнення. Це, зокрема, кетоацидоз (накопичення в крові продуктів метаболізму, відбувається різке порушення роботи життєво важливих органів), гіпоглікемія (екстремальне зниження рівня цукру в крові, крайня форма — кома), гіперсмолярна кома (підвищення вміст в крові натрію і глюкози — на тлі тривалого зневоднення), лактоцидотична кома (накопичення в крові молочної кислоти, розвивається на фоні серцево-судинної, ниркової та печінкової недостатності).
Пізні ускладнення розвиваються протягом кількох років хвороби. Навіть наявність грамотного лікування іноді не може гарантувати захист від ретинопатії (ураження сітківки ока — аж до повної втрати зору), ангіопатії (порушення проникності судин), полінейропатії (втрата чутливості до болю і тепла в кінцівках), діабетичної стопи (рани, які довго не заживають). Крім того, серйозно порушується робота нирок, печінки, нервової системи тощо. Кожна 9 смерть у світі зумовлюється саме цукровим діабетом.
Харчування має бути особливим
Лікування діабету, незалежно від клінічної форми захворювання насамперед включає дієтотерапію. Продукти при цукровому діабеті мають бути підібрані так, щоб організм отримував певну кількість вуглеводів, жирів і білків, вітамінів і мікроелементів в щоденному раціоні.
Перелік того, що можна їсти при цукровому діабеті, заснований на рекомендаціях про здорове харчування — це, так звана дієта № 9 (дієта “Без цукру”). При цьому діабет-харчування для кожного хворого має бути строго індивідуальним, оскільки при складанні діабетичної дієти враховується багато параметрів.
Загалом підхід до дієти у випадках діабету 1 і 2 типів різниться. При діабеті 1 типу, яким переважно хворіють молоді люди (до 35 років), харчування повинно бути різноманітним, але варто підраховувати все з’їдене у хлібних одиницях. Можна вберегтися від наслідків хвороби, і в той же час дати організму, який розвивається, всі необхідні речовини.
При діабеті 2 типу, яким хворіють переважно люди, старші 45 років і часто із надлишковою вагою, харчування повинне бути низькокалорійним, орієнтованим на схуднення.
Як визначити розмір порції?
Ваші руки допоможуть визначити правильний розмір порції. Фрукти/крупи та продукти зі вмістом крохмалю — мають дорівнювати об’єму вашого кулака. Овочі — візьміть стільки, скільки поміститься в обидві руки. М’ясо та альтернативні продукти — порція має бути не більшою за площу долоні та не товщою за мізинець.
Що можна їсти при цукровому діабеті?
Харчуватися при цукровому діабеті необхідно не менше 4 разів на день, а краще 5-6 разів, причому в один і той самий час. Намагатися вживати їжу, насичену вітамінами, мікро- та макроелементами.
Вживати їжу бажано в один і той самий час — регулярне харчування допоможе організму контролювати рівень глюкози в крові (при цукровому діабеті 2 типу).
Обмежте вживання продуктів з високим вмістом жирів — вони можуть призвести до підвищення маси тіла, сприяють розвитку декомпенсації вуглеводного обміну та появі ацетону в сечі. Якщо ви відчуваєте спрагу, негайно визначте глюкозу крові. Пийте звичайну воду.
- Хліб. До 200 г на день. Він повинен бути виготовленим з цільного зерна, добре, якщо з додаванням висівок. Відмовтеся від білого хліба.
- Супи. В основному овочеві. Супи, приготовлені на слабкому рибному або м’ясному бульйоні, можна їсти не більше двох разів на тиждень. Не робіть засмажку.
- М’ясо і птиця. М’ясо є одним з найбільш цінних джерел енергії нашого організму. Тому присутність м’яса в раціоні діабетика обов’язкове. Для приготування страв відмінно підійдуть будь-які нежирні сорти м’яса, а також м’ясо птиці. Готувати страви можна у відварному, запеченому, тушкованому вигляді. Забороняється смажене м’ясо, ковбасні вироби.
- Риба і морепродукти. Можна вживати різноманітну морську і річкову рибу, наприклад, тріску, навагу, судака, щуку тощо. Готувати — у відварному вигляді, на пару, запечену. Будуть корисними морепродукти.
- Овочі. Не можна вживати овочі з високим вмістом вуглеводів (картопля, морква, буряк — не більше 200 г на добу). Наприклад, в картоплі вміст вуглеводів у формі крохмалю досягає 20%, а ось корисної клітковини дуже мала кількість — до 1%. Тому в цього овоча високий глікемічний коефіцієнт. В необмеженій кількості можна використовувати для приготування страв: капусту білокачанну і кольорову, листяний салат, кабачки, баклажани, гарбуз, помідори, огірки, перець болгарський, сочевицю, петрушку, кріп, цибулю, часник, селеру, кінзу, естрагон. А ось вживання квасолі, бобів, і зеленого горошку слід контролювати, щоб не підвищити в крові концентрацію цукру.
- Ягоди і фрукти. Слід віддавати перевагу несолодким сортам. Відмінно підійдуть яблука, лимони, грейпфрути, апельсини, гранати, персики, вишня, слива, смородина, малина, журавлина, брусниця, суниця — до 300 г на добу. Фрукти і ягоди дозволено вживати не тільки в сирому вигляді або сушеному, але також і у вигляді несолодких компотів, киселів, желе. Обмеження в ягодах і фруктах мають тільки виноград, груші, дині, ананаси, банани, сушені фрукти (чорнослив, родзинки, інжир). Усі фрукти потрібно вживати лише до сніданку, обіду, вечері, і в жодному разу не як перекус.
- Крупи, гарніри. З круп підійдуть: вівсянка, геркулес, перлова, гречана крупа, пшоно. З цих круп можна готувати різноманітні каші, запіканки. Рис бажано вживати в пропареному вигляді, віддаючи перевагу коричневому. Від манки краще відмовитися. Зрідка, і в невеликій кількості, можна їсти макаронні вироби, зменшуючи при цьому кількість споживаного хліба.
- Яйця. Дозволяється з’їдати не більше 2 яєць некруто в тиждень, або використовуючи їх для приготування страв. При проблемах з холестерином вживання яєчного жовтка краще взагалі виключити.
- Молочні продукти. Молоко — тільки з дозволу лікаря. Кисломолочні продукти (несолодкий йогурт, кисле молоко, кефір) — 1-2 склянки на добу. Що стосується сметани або вершків, то їх можна вживати тільки потроху і не дуже часто. Сир варто їсти щодня, до 200 грамів у натуральному вигляді або готуючи з нього сирники, пудинг або запіканку. Сир, так само як і вівсяна і гречана каші, шипшина, висівки нормалізують жировий обмін і функцію печінки. Не рекомендується вживання твердих сирів будь-яких сортів, заборонено солодку сиркову масу.
- Солодощі і кондитерські вироби. Під забороною! Можна придбати дієтичні кондитерські вироби без цукру, з цукрозамінниками. Але не зловживати ними.
- Жири. У невеликій кількості вершкове масло — 25-30 г. Однак більш корисною для діабетика буде все-таки олія (оливкова, соняшникова або кукурудзяна). Заборонено свинячий, баранячий, яловичий жир.
- Напої. Дозволяється пити чорний або зелений чай, але без цукру. Рекомендовано мінеральну воду, відвар шипшини, чай, кавовий напій з цикорію, сік томатний, різноманітні соки з ягід і фруктів з дозволеного для діабетиків списку. Від натуральної кави необхідно відмовитися.
- Алкоголь. Алкоголь підвищує ризик розвитку гіпоглікемії. А стан гіпоглікемії може помилково сприйматися як поведінка сп’янілої людини. Для людини з цукровим діабетом доза алкоголю (горілка, коньяк) не повинна перевищувати 50-80 мл або 150 мл сухого вина.
Соломія ЯНОВСЬКА