Хачапурі на сковорідці по-мергельськи
Тісто: 250 мл мацоні (або 125 мл кефіру + 125 мл сметани), ½ ч. ложки солі, 1 ст. ложка цукру, ½ ч. ложки соди, 100 г масла, 300 г борошна.
Начинка: 175 г адегейського сиру, 175 г сулугуні, 2 ст. ложки сметани, 25 г масла, сіль за смаком.
Взяти мацоні (або змішуємо кефір та сметану) та додати сіль, цукор та соду, перемішати. Додати розтоплене масло, ще раз розмішати. Тепер поступово всипати борошно; його може піти трішки більше або менше. Тісто має бути м’яким і ніжним.
Сир потерти на тертці. До сиру додати м’яке масло, сметану та сіль. Добре вимішати, розминаючи виделкою. Якщо берете жирний сир, то масла можна не додавати, сметану також можна регулювати. Начинка для хачапурі не має бути дуже сухою або дуже мокрою.
Поділити тісто на 4 частини. Узяти один шматок і зробити з нього паляничку – викласти в центр коржа ¼ начинки (накладати можна з гіркою). Тісто підняти до верху і зібрати так, щоб вийшов мішечок. Добре защипати тісто. Руками або за допомогою качалки розімнути чи розкатати корж товщиною 1-1,5 см, трішки підсипати борошном. Викласти хачапурі на розігріту суху сковороду, накрити кришкою та смажити 4-5 хв. на середньому вогні (сковороду краще брати товстостінну). Перевернути хачапурі на інший бік і смажити ще кілька хвилин, кришкою не накривати. Готові хачапурі мають бути світло-коричневими з обох сторін. Дістати хачапурі з сковороди та одразу змастити маслом. Так само зробити й інші.