Сувора дієта при подагрі на ногах не означає голодування ні під час нападу захворювання, ні в період між нападами. Досить дотримуватися деяких обмежень в їжі і включати в раціон необхідні продукти.

Продукти, заборонені при подагрі ніг
Виключіть з раціону продукти, що містять велику кількість пуринів і продукти, що змінюють кислотний стан організму:
- Жирні м’ясні і рибні бульйони;
 - Субпродукти (мізки, легені, печінка, нирки);
 - Жири тваринного походження;
 - М’ясні консерви і соуси;
 - Бобові культури (сочевиця, горошок, боби, квасоля);
 - Гострі і солоні сорти сиру;
 - Овочеві гострі соуси;
 - Прянощі (гірчиця, перець, хрін);
 - Солона риба та інші соління;
 - Шпинат, щавель і будь-яка інша зелень у великих кількостях;
 - Продукти з великим вмістом какао-масла;
 - Алкоголь;
 - Міцний чай і каву;
 - Копченості;
 - Гриби та грибні страви.
 
У спокійні періоди (без загострення) можете раз в тиждень дозволити собі м’ясні чи рибні нежирні страви, але тільки в тушкованому вигляді.

Продукти, дозволені при подагрі ніг
Серед продуктів, в яких пуринова основа містяться в невеликих кількостях можна виділити:
- Курячі яйця;
 - Хліб;
 - Молоко;
 - Ікра;
 - Лісові та волоські горіхи;
 - Швейцарський сир;
 - Гречана і перлова крупа;
 - Пшоно.
 

В раціоні хворого подагрою ніг у великих кількостях повинні бути:
- Овочі (огірки, помідори, морква, капуста, гарбуз, кабачки, картопля);
 - Фрукти (груші, персики, сливи, абрикоси, апельсини, яблука);
 - Ягоди (черешня, чорниця, вишня, кавун).
 
Раз на тиждень влаштовуйте розвантажувальні дні – наприклад, овочевий або фруктовий.
З напоїв віддавайте перевагу фруктовим і овочевим сокам (особливо що містять вітамін В1 і аскорбінову кислоту), а також мінеральній воді.

Меню дієти при подагрі ніг
Обмеження в меню складають жири, вуглеводи і солі, а також смажена, копчена і гостра їжа.
При складанні меню враховуйте наступні правила:
- Хліб. Вживайте тільки з борошна грубого помелу (пшеничний або житній) – не більше 150 г на добу. Здобне і листкове тісто виключіть з раціону зовсім.
 - Перші страви. Готуйте овочеві супи з невеликою кількістю крупи і картоплі. Два рази на тиждень можете дозволити собі приготувати суп або борщ на нежирному м’ясному бульйоні – не більше 300 г на добу.
 - М’ясні страви. Вживайте в їжу будь-яке нежирне м’ясо (кролик, телятина, куряче філе, індичка) у відварному, тушкованому або запеченому вигляді – не більше 150 г на добу. Раз на тиждень можна з’їсти сосиски і холодець.
 - Рибні страви. Можете готувати нежирні сорти риби (запікати, тушкувати або варити) і морепродукти – не більше 200 г в день.
 - Яйця. Вживаються виключно у відварному вигляді або у вигляді омлетів – не більше 2-х штук на добу. Смажені яйця вживати забороняється.
 - Кисломолочні продукти: Молоко і сметана з низьким рівнем жирності, знежирений сир, низькокалорійні і несолоним сорти сирів. Не рекомендовані в їжу: вершки, йогурти і ряжанка.
 - Овочі обмежте тільки в солоному або маринованому вигляді, в інших випадках – обмежень у вживанні немає.
 - Фрукти можете вживати, як у сирому, так і у вареному вигляді, а також в свіжовичавлених соках.
 

На основі цих правил можете скласти власне меню при подагрі або скористатися нашим прикладом.
Зразкове меню
Сніданок: Яйце некруто, овочевий салат з рослинною олією, пудинг з моркви та яблук, неміцний чай.
Ланч: відвар шипшини або стакан знежиреного кефіру.
Обід: Молочний суп з локшиною, картопляні котлети, ягідний кисіль.
Полудень: 2 свіжих яблука.
Вечеря: овочеві голубці з рисом, сирники, слабкий чай.
На ніч: відвар з пшеничних висівок.
Складеного меню необхідно дотримуватися постійно і не порушувати його, особливо в періоди загострень.

Загальні принципі і рекомендації при дієті:
- Харчуйтеся регулярно і в кілька прийомів (3-4 рази на день).
 - Не допускайте переїдання – це може спровокувати появу надмірної ваги.
 - Постарайтеся знизити масу тіла – але не більше, ніж на 2-3 кг за місяць.
 - Протягом дня пийте багато рідини: не менше 1,5-2 літрів в стадії ремісії і 2,5-3 літра при загостренні.
 - Намагайтеся вживати, якомога більше лужної мінеральної води, вона сприяє виведенню уратів з організму.
 - Не допускайте голодування – це може викликати загострення хвороби і викликати відкладення уратів в нирках.
 
Дотримуючись дієти, ви зможете відмовитися від прийому додаткових препаратів для лікування і профілактики подагри ніг. Правильне харчування справді допомагає знизити кількість сечової кислоти в крові і підтримати обмін речовин.
 Перед застосуванням будь-яких медичних засобів проконсультуйтеся з лікарем!