Пляцок “Чудо на яйцях”
Форма 25Х35 см Жовте тісто: 7 жовтків + 1 яйце збити, додати 4 ст. ложки цукру, збити. Додати 4 ст. ложки борошна + 1 ч. ложка розпушувача, оцет та замісити тісто.
Біле тісто: 7 білків збити в піну, додати цукор та ваніль, збити до “стійких піків”. Додати 3 ст. ложки борошна, 3 ст. ложки крохмалю, 1 ч. ложку розпушувача, оцет та замісити тісто.
У форму викласти спочатку жовте тісто, зверху на нього біле тісто. Випікати при температурі 190 ОС приблизно 40 хв.
Маковий корж: 6 білків збити, додати цукор, збити. Додати 6 жовтків, збити. 1 ч. ложку амонію розчинити у 4 ст. ложки кефіру до утворення піни, додати в яєчну суміш. Додати 6 ст. ложок борошна, 150 г меленого маку та замісити тісто. Випікати при температурі 190 град 40 хв. Вийняти з форми, остудити. Розрізати на 2 частини.
Крем. 300 г м’якого масла збити, додати 400 г вареного згущеного молока, перемішати. Додати 3 ст. ложки какао та 2 ст. ложки горілки. Збити все в однорідну суміш.
Зібрати пляцок: маковий корж, 1/2 крему, жовто-білий корж, 1/2 крему, маковий корж. Зверху пляцок полити шоколадною помадкою. У мене форма більша, то середній корж розрізати на половину.
Рецепт Лілії Цвіт, пекла і фотографувала Софія Білко