Чому печію не можна терпіти і як правильно її лікувати?

Печіння за грудиною може викликати не тільки печія, а й захворювання серцево-судинної системи і навіть підвищення тиску. Тому зверніться до лікаря, дізнайтеся, чому у вас виникає печія і як її лікувати.

Сьогодні навряд чи вдасться відшукати людину, яка хоча б раз в житті не відчувала печію. Багато хто може не розуміти, що неприємні відчуття – це саме печія. Тому її потрібно не тільки навчитися виявляти, а й знати як лікувати печію.

Що ж таке печія і як вона виникає?

Найчастіше від печії страждають молоді люди і люди середнього віку. Цей стан здатен значно погіршити якість життя і знизити працездатність.

Печія – це відчуття дискомфорту або печіння за грудиною, що поширюється догори від епігастральної ділянки, іноді вона може поширюватись в ділянку шиї. Основною причиною печії є закид кислого вмісту зі шлунку в стравохід.

Соляна кислота, що знаходиться в шлунку, – це дуже агресивне середовище, але слизова шлунка від неї надійно і ретельно захищена, на відміну від слизової оболонки стравоходу. Ось вона і страждає, виникає відчуття печіння, біль і дискомфорт, коли в неї потрапляє кислий вміст.

Напади печії, болю і загрудинного печіння можуть турбувати особливо після підйому тяжких речей або фізичних навантажень, коли різко підвищується внутрішньочеревний тиск і відбувається закид вмісту шлунку в стравохід.

Печію терпіти не можна! Поява печії може свідчити про наявність різноманітних хвороб і функціональних розладів шлунково-кишкового тракту з жахливими назвами. Також лікарі відзначають, що відчуття печіння за грудиною може бути і проявом захворювань серцево-судинної системи, не тільки органів травлення. Печіння за грудиною характерне для стенокардії, а іноді виникає і при підвищенні артеріального тиску.

“Банальна” печія може призводити до передракових змін

Трапляється, що від печії страждають практично здорові люди. У цьому випадку причина дискомфорту в неправильному харчуванні, зловживанні гострими приправами, жирною їжею, алкогольними напоями.

Також існують випадки, в яких печію здатні викликати кислі фрукти, наприклад, яблука, лимони і сливи. Також кефір та інші кисломолочні продукти, і навіть чорний хліб.

Чим небезпечна печія і як її позбутися, пояснює гастроентеролог

Як лікувати печію: поради лікаря

Якщо у вас виникають неприємні відчуття, що нагадують печію, якомога швидше зверніться до лікаря. Не зволікайте, оскільки будь-яке захворювання на перших етапах легше лікувати, ніж те, що давно занедбане. Лікар зможе встановити діагноз після ретельного обстеження органів шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи.

Рекомендації для тих, хто відчуває печію:

  • Поставте ліжко під кутом: спіть, вкладаючи голову на ту частину ліжка, що піднята не менше, ніж на 15 сантиметрів.
  • Після прийому їжі уникайте нахилів, та не приймайте горизонтальне положення, не піднімайте тяжких речей, намагайтеся не виконувати важкі фізичні навантаження.
  • Вечеряйте не менше, ніж за 2 години до сну.
  • Уникайте продуктів, що провокують печію: кислі соки, алкоголь, кава, шоколад, гострі страви, жирну їжу.
  • Не надягайте тугий одяг і пояси.
  • Якщо ви маєте зайву вагу, намагайтеся схуднути, уникайте переїдань.
  • Якщо у вас є погані звички (куріння, вживання алкоголю) – кидайте.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook