Як дізнатися, що цибуля дозріла
Тільки дозріла цибуля зможе довго зберігатися, не втрачаючи своїх смакових якостей. Часто під час збору відбувається псування врожаю. Це пов’язано з тим, що покривні лусочки не встигають сформуватися належним чином, а шийка, що повністю не висохла, буде служити «воротами» для проникнення різних збудників захворювань.
Якщо ж збір врожаю провести пізніше рекомендованого терміну, то покривне лушпиння, може пересохнути й відпасти, тоді цибулина знову залишиться незахищеною. При тривалих дощах у цибулі може почати знову відростати коріння. Такі овочі для зберігання не придатні.
Розпізнати, що цибуля повноцінно визріла й настав час збору врожаю, можна за деякими характерними ознаками. Наприклад:
- пір’я втратило насиченість кольору та стало жовтим або виглядає більш бляклим;
- приблизно за 2 тижні до збору врожаю, перо стає млявим та втрачає притаманну йому пружність, а цибулева шийка стає м’якою й тонкою;
- за 3-5 днів до викопування цибулі, її пір’я «лягає» на землю;
- коріння у викопаної цибулини повинні бути укороченими та підсохлими, а лушпиння сухим.
Коли викопувати
Час коли починати збір врожаю можна визначити самостійно. Приблизний термін вегетації цибулі 80 днів. Цей період наступає в липні-серпні, в залежності від дати висадки її в землю.
У яку погоду краще збирати врожай
Важливо, щоб ґрунт був сухим та стояла тепла й сонячна погода. Збирати варто врожай до обіду. Вилучають цибулини з землі, злегка підлягаючи вилками.
Обережно прибирають у зібраних цибулин налиплу землю та залишають на кілька годин на грядці підсихати на сонці.