Квас заслужено входить у десятку найпопулярніших напоїв світу. На людський організм він діє як кефір, ацидофілін і кумис. Тобто регулює роботу шлунково-кишкового тракту, перешкоджає розмноженню шкідливих хвороботворних мікробів, позитивно впливає на нервову систему, обмін речовин та діяльність серця.
Приготування солоду. Посудину слід брати емальовану, глиняну або ж із нержавійки. Овес, жито, ячмінь, пшеницю або горох промити, повністю залити водою кімнатної температури. Витримати п’ять-шість днів (через три дні воду змінити), час до часу помішувати. Щойно з’являться паростки (завдовжки не більш як 2–3 мм), зерно процідити, просушити в духовці. Це і буде основа квасу – солод.
Солод пропустити через м’ясорубку або змолоти на кавомолці. Зберігати у сухому прохолодному місці.
Пам’ятайте, що його не можна заварювати крутим окропом. Для ліпшого бродіння до солоду додають пиво або кефір.
Квас білий
По 1 скл. солоду, пива або кефіру, 2 скл. борошна, 1 скл. геркулесу, 3 л води, 1 ст. ложка цукру.
Просіяне пшеничне борошно обдати крутим окропом, вимішати. Тісто має бути без грудочок, подібне до густої сметани. Геркулес замочити у теплій воді і через годину пропустити через м’ясорубку разом із водою. Отриману масу заварити окропом, щоб вийшло густе тісто. З’єднати пшеничне та вівсяне тісто, додаючи теплу воду, цукор, солод, пиво або кефір. Ретельно вимішати й залишити на кілька днів для бродіння. Щойно з’являться пухирці – процідити. Гуща послугує основою для нової порції квасу. Проціджений напій процідити і зберігати в прохолодному місці.