Балканський пляцок з сиром та яблуками. Неймовірно смачний!
Інгредієнти: 550 г пшеничного борошна, 500 г сиру, 4 яблука, 2 яйця, 1 ст. цукру, 150 мл води, 200 г маку, 1 ст. л. кориці, 5 ст. л. сметани, 50 мл коньяку, 150 г волоських горіхів, 0,5 лимона, 80 г вершкового масла, 3 ст. л. вершків, 100 мл молока, 2 ст. л. соняшникової олії, 1 ст. л. родзинок, 1 ч. л. ваніліну, 1 ч. л. солі.
Для приготування прісного тіста, яким перемежовуються шари начинки, змішати в мисці 300 г просіяного борошна, дрібку солі, воду і соняшникову олію. Замісити еластичне тісто, обмотати харчовою плівкою і відкласти в сторону на 1 годину при кімнатній температурі.
У пляцку буде ще одне тісто – пісочне. Для його приготування просіяти в миску 250 г борошна, додати нарізане кубиками вершкове масло і розтерти руками в дрібну однорідну крихту. Додати вершки, 1 яйце, 1 ч. л. цукру і дрібку солі. Замісити тісто, сформувати з нього щільну кулю, загорнути в харчову плівку або пакет і покласти в холодильник.
Сирна начинка. Залити окропом ізюм на 5 хвилин, воду злити, потім залити його коньяком на пів години. Перетерти сир через сито або подрібнити в блендері, додати 1 яйце, 6 ст. л. цукру, 3 ст. л. сметани, ванілін і приготовані заздалегідь родзинки. Ретельно перемішати і поставити в холодильник.
Макова начинка. У блендері подрібнити мак, залити його гарячим молоком, додати 100 г цукру і 0,5 ст. л. кориці. Ретельно перемішати і відставити в сторону.
Яблучна начинка. Очистити яблука від шкірки і натерти їх на крупній тертці. Зняти з половинки лимона цедру і вичавити сік. Змішати терті яблука з цедрою, лимонним соком, корицею, що залишилася і 2 ст. л. цукру.
Для горіхової начинки підсушити горіхи на сухій сковороді хвилин 10, помішуючи. Подрібнити в блендері разом з 4 ст. л. цукру.
Збирання пляцка. Для кращого результату взяти круглу форму діаметром 25 см, змастити її соняшниковою олією. Розкачати пісочне тісто якомога тонше, викласти його в форму так, щоб воно повністю покривало її від дна до самого верху бортиків. Проколоти пласт виделкою по всій поверхні.
З прісного тіста виліпити ковбаску і розділити її на 8 рівних частин. З кожної сформувати кульки, які потім розкачати якомога тонше в майже прозорі листи за розміром форми.
Змастити тісто в формі розтопленим маслом і викласти в нього половину начинки з маку. Прикрити листом прісного тіста, потім викласти половину сирної начинки, на неї – ще один лист прісного тіста. Змастити його маслом і розподілити половину горіхової начинки, на неї половину яблучної, яку знову прикрити прісним тістом. Змастити топленим маслом і повторити збірку пирога в такій же послідовності.
Самий верхній корж-кришку з прісного тіста рясно змастити сметаною. Поставити пиріг випікатися в духовку на 60 хвилин при температурі 180 градусів. Готовий десерт дістати з духовки, накрити рушником і дати повністю охолонути у формі. Можна навіть поставити його на 1 годину в холодильник. Не рекомендується нарізати його в теплому або навіть гарячому вигляді – розвалиться.
Повністю вистиглий смачний пляцок з сиром перед подачею посипати цукровою пудрою, полити глазур’ю або вершковим кремом.