Кухня Рецепти

Ароматний заварний хліб – пухкий, м’який і не кришиться

Такий домашній хліб виходить дуже смачний! Тісто – незвичайне, дріжджове і заварне водночас. Хліб виходить м’який і не кришиться, росте добре. Рецепт господині, яка пече хліб роками!

30.03.2021 12:36

Ароматний заварний хліб із тонкою скоринкою

500 мл води (250 мл теплої, 250 мл окропу), 15 г живих дріжджів або 1,5 ч. ложки сухих, 2 ч. ложки цукру, 1,5 ч. ложки солі, 3,5 ст. ложки олії, 4 скл. борошна (по 250 мл) (за потреби, можна ще трошки додати).
У 250 мл теплої води додати цукор, дріжджі, перемішати і залишити на 5 хв. У глибоку миску просіяти борошно, додати сіль, 3 ст. ложки олії, перемішати. Потім ввести розчинені дріжджі, знову перемішати. Тоді тоненькою цівкою влити 250 мл окропу, постійно помішуючи ложкою. Тісто завариться, дати постояти 1 хв, щоб остигло, і замісити руками. Тісто має бути м’яке, злегка липнути до рук. В кінці замісу додати ще пів столової ложки олії і воно перестане липнути до рук.
Накрити і на 1 год поставити в тепло. Потім зібрати тісто досередини, руками сформувати кульку і залишити підходити ще 30 хв.
Змастити форму, сформувати хлібець або на столі або в руках і перекласти у форму. Накрити і залишити ще на 30 хв. За бажанням можна нанести лезом малюнок, присипати борошном. Якщо притрусити борошном, то не треба ні чим мазати. Ну якщо за бажанням хочеться помазати верх, можна олією, міцною заваркою кави, чаю, сметаною, сливками, збитим яйцем. Тоді вже без борошна.
Пекти у заздалегідь розігрітій духовці при 170-180 ОС 40 хв. Гарячий хлібчик загорнути у чистий рушник і дати йому повністю охолонути.
Рецепт Марини Гармаш, пекла і фотографувала Лілія Мацько

Спробуйте також приготувати: