Приготувати опару: злегка підігріти приблизно 50 мл молока (взяти з загальної кількості), розчинити в ньому ложку цукру і дріжджі (можна додати трохи борошна). Добре перемішати і залишити в теплому місці, поки опара не почне підніматися.
Розтопити вершкове масло, змішати з олією, молоком, цукром, яйцями та сіллю. Додати суміш до просіяного борошна, а потім додати опару. Замісити тісто до м’якості та гладкості. Накрити і залишити на 1 годину, щоб підійшло.
Приготувати начинку: перемолоти мак у кавомолці. У сотейнику підігріти молоко і цукор, додати мак і цедру лимона, уварити начинку до загустіння (приблизно 5-8 хв). Зняти з вогню, додати ванільний цукор і дати охолонути. Розділити начинку на три рівні частини.
Після того як тісто підійшло, поділити його на три частини і сформувати кулі. Розкотити кожну кулю у пласт розміром 30Х40 см. На тісто викласти одну частину начинки, відступивши від країв на 4 см, розрівняти. З обох боків підгорнути краї тіста і сформувати рулет. Готовий рулет викласти швом донизу на деко з пергаментом. Повторити з іншими частинами.
Накрити рулети рушником і залишити на 15-20 хвилин у теплому місці. Після цього змастити рулети яйцем, наколоти боки і верх шпажкою, щоб не тріскалися.
Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 35-40 хвилин. Також можна поставити рулети в холодну духовку і включити її, збільшивши час випікання. Дати завиванцям охолонути і насолоджуватися смаком завиванців із маком!
Рецепт і фото – Erika Oszuszki