Святкова великодня бабка
- Сухофрукти: родзинки, журавлина, курага – 300 г приблизно (замочити на ніч у суміші 1:1 алкоголю (коньяку, рому, лімончело) та соку апельсина.
- Рецепт розрахований на дві пасочки у паперових формах висотою 11 см і діаметром 15 см.
- Опара: 200 мл молока теплого, 25 г свіжих дріжджів, 5-6 ст. ложок просіяного борошна, 1 ст. ложка меду. Перемішати і поставити бродити на 1 год.
- Здоба: 1 ціле яйце, 3 жовтки, 100 г м’якого масла (не топити), 3-4 ст. ложки сметани, 20-30 г масла (для змащування тіста), 150 г цукру (можна і більше), 0,5 ч. ложки солі, 10 г ванільного цукру, 1 ст. ложка коньяку, 500-600 г просіяного борошна, 3 ст. ложки темного какао, цедра 1 апельсина, 3 ст. ложки олії (для замішування на столі), дрібка кардамону за бажанням.
Змішати всі інгредієнти для здоби, додати в опару, розмішати. Поступово додати частинами просіяне борошно. Розділити на дві частини, в одну додати какао, додати решту борошна та замісити тісто в мисочці (буде липке).
Викласти тісто на стіл, поступово додати олію, вимісити тісто розтягуючи. Спочатку буде липке – це нормально, поступово тісто буде еластичне, але дуже-дуже м’яке та шовковисте.
Зібрати в кульку, накрити, дати підійти 2-2,5 год з одним обминанням (у мене пішло на замішування хвилин 10, може трішки більше, тісто бродило 3 год ще 30-40 хв у формі підходило,
Формування бабки
Біле та темне тісто поділити на 2 частини. Розкотити тоненько в прямокутник біле тісто, змазати м’яким маслом, присипати родзинками і курагою. Викласти зверху пласт темного тіста, посипати журавлиною, родзинками, дрібно нарізаним шоколадом. Скрутити в рулет, заплести джгут, скрутити в булку.
Розстойка бабки
Форми змастити або застелити пергаментом, викласти бабку. Дати підійти у формах біля години, обов’язково вкрити плівкою (може піти менше часу, залежно від температури).
Випікання бабки
Випікати в заздалегідь розігрітій духовці до 200 градусів, зменшити до 180-190, випікати 30-50 хв, час залежить від розміру.
Порада господині. У мене була апельсинова паста, біле тісто змазала пастою та поверх сухофрукти – дуже смачно. Використовую її всюди, у будь-яке здобне тісто, аромат неймовірний. Журавлину краще не замінювати, вона дає чудовий смак та неймовірне поєднання з шоколадним тістом.
Рецепт і фото Тетяни Петришиної
Радимо також приготувати:
- Львівська великодня бабка
- Пляцки і торти, які варто спекти на Великдень: чотири чудові рецепти
Post Views: 27