Кажуть, що заварка корисна для квітів. Тож дуже часто (особливо в офісах) залишки чаю виливають просто з чашки у вазон. Але це не завжди дає добрий результат: з’являється пліснява та мошка. Як же правильно використовувати заварку?
Квітникарі вважають, що цілком достатньо додавати одну склянку висушеної використаної заварки на відро землі. Це аерує ґрунт і служить слабким добривом.
З метою підживлення бабусі радять використовувати так званий «третяк», тобто, двічі чай заварюють і випивають, а третю заварку використовують для підживлення квітів.
Застосовують чай і при садінні кімнатних квітів. Для цього на дно горщика укладають дренаж, на нього – шар використаної заварки, потім – землю. Поки рослина розпустить коріння до чайного шару, заварка перегниє і стане корисним компостом.
Особливо корисний чай для папоротей: вони дуже страждають від великої кількості карбонатних солей у поливній воді, а чай м’яко розкислює ґрунт і допомагає рослинам впоратися з проблемою.
Чайні відходи можна використовувати і як мульчу в горщиках, тільки в сухому вигляді, а не прямо із заварника. Сира мульча може покритися пліснявою і привабити мошку.
Відходи чаю добре розпушують компостну купу, причому прискорюють компостування. Це добра властивість, адже якісний компост виходить тільки через два роки.
На внесення сухої заварки в лунки при садінні добре реагують огірки та томати.
Квітникарі розповідають, що мульча з чаю сприяє швидкому розмноженню цінних сортів гладіолусів з великими квітками, які дають мало «діток». Щоправда гущі і заварки потрібно багато: мульчувати грядку треба з осені шаром до 10 см.