торт-суфле

Торт-суфле з сиром та ягодами: ніжний наче хмаринка

Торт-суфле - це суцільне задоволення: мінімум тіста і багато-багато ніжного суфле! Готується дуже просто із доступних продуктів. Виходить великий і дуже смачний торт.

Торт-суфле вдається дуже ніжний, не гумовий, а радше кремоподібний, але добре тримає форму, з тонким ароматом ягід. Мінімум тіста і багато-багато ніжного суфле! При нарізанні не розшаровується. Він виходить великий, дуже смачний, нежирний і не надто калорійний, тому сміливо можна з’їсти зайвий шматочок. А його точно захочеться!

Торт-суфле

Бісквіт

  • Рецепт на велике деко від духовки. Після охолодження його розрізаю навпіл, щоб було два коржі.
  • Тісто: 5 яєць, 1 скл (200 мл) цукру, 5 ст. ложок води (кип’ятку), 1 скл. (200 мл) борошна, 1 п. розпушувача (18 г).

5 жовтків і 1скл. (200 мл) цукру збити до білої маси. Додати 5 ст. ложок води (кип’ятку), 1 скл. (200 мл) борошна, 1 п. розпушувача (18 г). Окремо з дрібкою солі збити білки і легенько ввести їх у тісто, вимішати лопаткою.

Застелити форму пергаментом (білим, силіконізованим), влити тісто (виходить один великий корж на все деко від духовки). Випікати при температурі 180 ОС приблизно 10-12 хв (орієнтуйтеся на свою духовку, готовність перевірити зубочисткою). Спечений бісквіт вийняти з форми. Я просто стягую його на дошку, тримаючи за край пергаменту. (Бісквіт вдається вологий і дуже еластичний, з нього роблю рулети, він скручується без загортання у рушних: просто коли охолоне, помазати кремом і скрутити). Коли бісквіт охолоне (тонкий, тому вистигає досить швидко), розрізати його навпіл, щоб вийшло два однакові коржі.

Суфле

  • 2 б. сиркового десерту по 400 г (у нас продають у пластикових відерцях по 400 г з різними джемами, беру полуничний, вишневий або лісові ягоди – можна замінити на пастоподібний домашній сир), 1 п. 400 мл питного йогурту (ванільного або ягідного), 0,5 л густої домашньої сметани, 100-150 г цукрової пудри, 25 г желатину + 150 мл води, ваніль за бажання.

Желатин залити водою, дати набрякнути, розтопити на водяній бані або в мікрохвильовці протягом 30 с. Сметану збити з цукровою пудрою до пишного крему. Якщо сметана дуже жирна сепараторна, перед збиванням трохи розмішати з молоком, щоб не збилася на масло. Окремо збити йогурт і сирковий десерт до однорідності. Ввести сметанний крем, зменшивши оберти до мінімуму, щоб маси просто об’єдналися. Тонкою цівкою влити розтоплений желатин, збити на мінімальних обертах до однорідності, але недовго, тільки щоб усе об’єдналося.

Сирковий десерт можна замінити на домашній сир (0,8-1 кг), але треба вибрати дуже ніжний пастоподібний однорідний без крупинок і сторонніх присмаків/запахів. Його потрібно змолоти блендером, а коли стане повністю однорідним, додати йогурт і збити. Якщо використовуєте сир замість сиркової маси, то збільшити кількість цукрової пудри і обов’язково додати ваніль.

Зверніть увагу: якщо всі продукти будуть холодні, суфле почне швидко схоплюватися. Тому краще дістати з холодильника завчасно або швидко формувати торт після збивання суфле.

Зібрати торт

Щоб маса не розтікалася, я збираю торт у формі, вистеливши бортики плівкою. Бісквіт, усе суфле, бісквіт. Злегка зверху притиснути, щоб не залишилося порожнин. Далі я ставлю в морозильну камеру, щоб швидше схопилося. Поставити на хвилин 20-30, щоб схопилося.

Верхній шар

  • 0,5 л полуничного пюре (перемеленої полуниці), 15 г желатину + 100 мл води, ягоди чорниці або інші заморожені або свіжі ягоди.

Желатин залити водою, дати набрякнути, розтопити на водяній бані або в мікрохвильовці протягом 30 с. Полуничне пюре підігріти до гарячого стану, додати желатин, перемішати до однорідності, охолодити. Коли буде кімнатної температури, дістати торт, вилити на торт. Поставити ще на 10-15 хв у морозильну камеру або вже у холодильник до повного застигання, краще на ніч.

Рецепт і фото Інни Семенюк

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook