Рецептів заготівлі ожини не так багато. Варення готують зрідка, іноді ягоди додають у компоти з яблук. Але найсмачніше з ожини – вино, наливка і лікер. Колір, смак та аромат просто неймовірні! Приготувавши один раз ожинове вино або наливку – цей напій стане вашим улюбленим! Спробуйте, зробіть на пробу – не пошкодуєте!
Лікер з ожини
На 3-літрову банку – 1 л ожини, 1 л цукру, 1 л розведеного (50:50) спирту або горілки (самогон не підходить). Якщо банка не повна, додайте холодну кип’ячену воду, щоб була повна, закрити звичайною капроновою кришкою. Декілька днів треба буде мішати, щоб розтанув цукор. Далі заховати банку в темне тепле місце. Через місяць процідити. Наливка готова. Що смак, що колір – не передати! Можна за цим рецептом робити наливку з усіх ягід, без камінців місяць настоюється, а з камінцями – два (абрикоси, сливи). Рецепт Тетяни Капралюк
Наливка з ожини
В трилітрову банку насипати ожину, всипати 0,5-літрову банку цукру, залити горілкою. Поставити у шафу на 2 неділі, час від часу збовтувати, щоб розтанув цукор. Потім злити настояну горілку, а ожину, що залишилася в банці, залити мінеральною водою газованою, нехай стоїть 2 тижні. Потім з’єднати настояну горілку з настояною водою. Можна пити! Рецепт Лукащук Марії
Ожинове вино
3 л ожини, 2 л цукру, 6 л води – у 10-літровий бутель (краще заздалегідь і підігрітій воді розвести цукор). Одягнути на бутиль рукавицю, зроби голкою дірочку у пальці. Якщо любите дуже солодке дайте цукру 2,5 або 3 л – не більше. Коли перестане грати, процідити – вино готове. Рецепт Олени Волковської
Вино з ожини (без води)
Ожину пом’яти руками, накрити кришкою, залишити на 3 дні. Далі процідити і віджати сік, додати цукор, перелити в банку, одягнути зверху рукавичку із проколотим пальцем або спеціальну кришку для вина. Коли перестане грати, процідити, додати цукру до смаку і знову одягнути рукавичку. Коли вдруге перестане грати – вино готове. Має дуже гарний колір і смак. Рецепт Руслани Домашич
Ожинове вино
Стиглу чорницю або ожину (3 кг) перемолоти, перелити у велику каструлю, додати 3 л теплої води, зав’язати марлею і витримувати в теплому приміщенні упродовж 4 діб.
Потім настій відфільтрувати через марлю, жмих викинути. Сік перелити у 10-літровий бутиль. Додати до соку сироп: 1,5 л теплової води, 2 кг цукру, 300 г меду – перемішати до розчинення і додати в бутель, встановити гідрозатвор. Виброджує вино в теплому місці ще 30-40 днів.
Потім його знову процідити від осаду в чисту ємність, встановити гідрозатвор і витримати в холодному темному місці ще два місяці. Потім за допомогою сифону розлити в сухі чисті пляшки і закоркувати, зберігати в лежачому положені. Мороки багато, але смак просто надзвичайний, вино солодке й ароматне! Якщо хочете напівсолодке – зменште кількість цукру на 1 кг ожини на 500 г. Рецепт Оксани Войтюк
Ожиновий лікер з вишневим листям
1 л ожини (або будь-яких інших ягід, вишень, малини, смородини), 200 листків вишні, 2 л води – кип’ятити 30 хв. Процідити, додати 600-700 г цукру, 1 ч. ложку лимонної кислоти, кип’ятити ще 20 хв. Як охолоне, додати 0,5 л горілки. Рецепт Наталії Михайлишин
Читайте також:
-
Коли достигає полуниця, щороку роблю лікер “Різдвяник”. Це бомбезний напій!
-
Шикарна наливка з порічок. Ідеальний жіночий напій!
Post Views: 91