На новий рік китайці готують пельмені, схожі на вареники

Якщо Новий рік із двох попередніх спроб не вдалося зустріти так, як мріяли, маєте шанс усе виправити.

Цьогоріч, згідно зі східним календарем, новий рік настає 16 лютого, і святкуватимуть його впродовж двох тижнів. Як це свято зустрічають у Китаї і що готують до новорічного столу, поділився етнічний китаєць Лі Хоей.

Тринадцять років тому, подолавши більш як десять тисяч кілометрів, Хоей приїхав в Україну, щоб працювати тут кухарем. Чоловік зовсім не знав української. Щоб порозумітися з помічниками-українцями, мусив показувати усе на жестах. Тепер Хоей добре знає і українську, і російську, навіть одружився з українкою, яка привчила китайця до нашої кухні.

– Українські страви дуже смачні. Вони мають натуральний смак, а в Китаї додають багато трав і соусів, – каже чоловік. – Люблю український борщ, домашню ковбасу. Довго не міг наважитися скуштувати сире сало, бо у нас його їдять лише смаженим. Подобаються вареники, щоправда, їсти зі сметаною їх досі не можу, хіба із засмажкою.

Щороку Хоей разом зі своїми земляками зустрічає китайський Новий рік. Чоловік розповідає, що на його батьківщині під час новорічних свят оселі традиційно прикрашають червоними листівками із символічними надписами-побажаннями.

Виявляеться, у новорічних традиціях китайців та українців є багато спільного, але меню зовсім інше. Китайська новорічна коронна страва у багатьох українців може викликати подив, адже там неодмінним частуванням є пельмені.

– Пельмені для новорічного застілля ліпить напередодні уся сім’я, зокрема й чоловіки, – каже Хоей. – Китайські пельмені за формою нагадують українські вареники. Їх готують із фаршем зі свинини та телятини, морепродуктами. Вони можуть бути з овочами, зокрема із селерою, пекінською капустою. І якщо українці надають перевагу м’ясним начинкам, то китайці – овочевим. До таких пельменів подають соєвий соус із кунжутною олією, перцем та оцтом.

У начинку обов’язково кладуть одну-дві нові копійки. Кому попадеться пельмень із сюрпризом, наступного року буде найщасливішим.

До новорічного столу, крім холодних закусок, неодмінно готують коропа на парі, смаженого або печеного. Його їдять із соєвим гострим або кисло-солодким соусом.

У Китаї, як розповідае Хоей, новорічне святкування триває два тижні, а перших сім-вісім днів особливо активно. У цей період багато підприємств не працює, люди ходять в гості і вітають один одного «Ксіньєн куайле!», тобто «З Новим роком!».

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook