Чайник для заварювання: як виглядає правильний заварник

Коли йдеться про чаювання, дуже важливим є питання, який чай ви п’єте та в якому посуді ви заварюєте напій. Для ексклюзивних сортів потрібній відповідний посуд. Який заварник не принизить гідності шляхетного напою, розповіли експерти компанії NewTea.

Чай – вогонь життя, переконані в Китаї. Жителі Піднебесної знають, про що кажуть, адже цей давній напій родом с китайських гірських схилів і рівнинних плантацій. Чай надихає й тонізує, дарує спокій та налаштовує на філософський лад, але за умови, що приготований правильно. Посуд для заварювання напою – не менш важливий елемент, ніж сам чай.

Походження чайного посуду

Чайник – предмет з категорії must have на кожній кухні, в якому зазвичай нагрівають воду. Однак сьогодні вже забулося, що такий посуд створений для заварювання чаю, адже навіть назва вказує на це. Заварники, як і сам чай, також з’явилися в Китаї. Перше згадування про спеціальний посуд для чаювання датується 1513 роком.

Коли про чай дізналися в Європі, разом із напоєм з Піднебесної караванами стали відправляти глиняний та фарфоровий посуд на Захід. Цікаво, що за минулі століття зовнішній вигляд заварників не змінився, але разом із традиційними посудинами сьогодні використовуються ультрасучасні прилади – ізіпоти.

Різновиди заварників

Чайний посуд потрібний не тільки для прикрашення інтер’єру. Заварник допомагає напою розкрити оригінальний смак та аромат. Схід, як відомо, справа тонка, тому недивно, що навіть у простого чайника є безліч нюансів. В заварнику значення мають розміри, форма, матеріал, розташування та довжина носика.

Вважається, що в посуді округлої форми заварка краще настоюється. Розміри чайника залежать від кількості учасників чаювання: для однієї-двох персон вистачить ємності на 150–300 мл, на компанію з 4–6 людей підійде заварник для чаю об’ємом 400–600 мл.

Однак головний критерій – матеріал, з якого зроблений чайник. Сьогодні для заварювання використовуються 3 види ємностей:

1. Глиняний чайник – класичний варіант. В Китаї перші заварники виготовляли з червоної ісинської глини. Глиняний посуд в наші дні – не просто дань традиціям, адже відомо, що така посудина «дихає»: стінки чайника пропускають повітря, але бережуть тепло. Завдяки цій особливості чай виходить надзвичайно запашним та смачним. Тим, хто обирає глиняні заварники, експерти NewTea рекомендують використовувати чайник для заварювання одного сорту чаю, бо посуд с пористою структурою вбирає всі аромати.

2. Заварники з фарфору – яскраві та практичні. Такий посуд привабливо виглядає на полиці, не абсорбує запахи, швидко прогрівається.

3. Скляні чайники – бюджетний варіант. Головна особливість скла – прозорі стінки, через які прекрасно видно, як, наприклад, зв’язана чайна кулька на очах перетворюється на екзотичну квітку.

Якщо на чайну церемонію не вистачає часу, краще придбати заварювальний чайник – ізіпот. В цьому різновиді скляних заварників зручно та просто заварювати листовий чай.

Обирайте чайник за професійними рекомендаціями та власними уподобаннями, і чаювання стане приємнішим, а чай – смачнішим!

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook