Для найшанованіших гостей готують сир у маслі

Колись моя мама успадкувала цей рецепт від бабусі, а тепер ми його часто готуємо - для найрідніших і найшанованіших гостей. Бо сир у маслі - це смакота!

Вислів «наче сир у маслі» чули всі, та небагато людей знає, звідки він походить. Тим часом у селі Мостище Камінь-Каширського району Волинської області готують страву під назвою «Сир у маслі».

– Бо вона й смачна, і ситна, і дещо екзотична, адже її більше ніде не спробуєш, – усміхається Пилип Рудчик, який не лише любить смакувати, але й допомагає дружині в її приготуванні. – Свого часу моя мама, яка успадкувала рецепт від своєї бабусі, навчила мою дружину, яка родом із Білорусі, готувати цей смаколик, і тепер ми частуємо ним гостей.

Рецепт простий. Три літри кислого молока разом зі сметаною, яка підійшла, перелити в емальовану каструлю, додати півлітра домашньої сметани й поставити на плиту. Зробити маленький вогонь і час від часу перемішувати дерев’яною ложкою. При цьому молоко в жодному разі не повинне закипіти. Так воно має томитися приблизно 20 хвилин.

Потім сирну масу, що утворилася, відціджуємо через лляну полотнину. Коли сироватка стече, загортаємо сир у полотнину й кладемо під прес.

– Найкраще робити це звечора, аби сироватка за ніч стекла й сир став твердим, – радить господиня пані Анна. – А вранці розгортаємо полотнину, забираємо тугий шматок сиру й добряче посипаємо сіллю. Опісля чоловік розгортає в печі жар, а я кладу сир на бляшку й ставлю в гарячу піч. Для приготування страви він обов’язково має побувати в печі або духовці. Через 20 хвилин сир набуває нової консистенції та стає рум’яним. Коли ложка, якою натискаю на нього, входить у сир, то виймаю. Це означає, що він уже готовий. За той час, поки він холонутиме, готую посуд для страви. Найкраще взяти чавунець, адже це додасть страві неповторного смаку, але, звісно, можна й у емальованій каструлі.

Чавунець слід щедро обмазати маслом і, порізавши сир на кубики розміром приблизно чотири на чотири сантиметри, скласти в посудину, перешаровуючи шматочками вершкового масла. Верхнім шаром також має бути масло. Посудину поставити в піч. Там сир у маслі томиться ще хвилин 25-30, поки шматочки не набувають своєрідної тягучості. Водночас поверхня повинна стати червонуватою, що також свідчить про те, що страва вже готова.

Господарі кажуть, що найкраще ласувати сиром у маслі, коли страва ще гаряча. Бо ж вона тоді така ароматна, що аж слинка котиться. Коли охолоне й масло затвердіє, то страву можна знову розігріти.

Олена Гаврилюк

Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook