Розкішний пиріг з грушами і горіховим кремом

В основі цього пирога - рецепт знаменитого французького тарту "Бурдалу" з мигдалевим кремом "Франжипан". Але за цим рецептом усе готується з доступних українських продуктів.

Пиріг з грушами і горіховим кремом

Форма 18 см. Тісто: 100 г холодного вершкового масла, 170 г борошна, 1 жовток, 1 ст. ложка горілки, 1 ст. ложка води (за потреби), щіпка солі, 3 великі груші, 30-40 г суміші улюблених подрібнених горіхів або насіння, 30-40 г абрикосового варення за бажанням. 
Тісто. Масло перетерти з борошном і сіллю в крихту, додати жовток, горілку, за необхідності воду. Тісто зібрати в кулю і залишити в холодильнику на кілька годин. Або приготувати улюблене пісочне тісто за своїм рецептом.
Крем заварний: 150 мл молока, 1 яйце, 30 г цукру, 10 г кукурудзяного крохмалю.
У черпаку, в якому будемо варити крем, змішати яйце з цукром, додати крохмаль, добре розмішати. В іншому посуді закип’ятити молоко і швидко ввести в яєчну суміш, інтенсивно помішуємо аби не підгоріло і не було згустків. Довести крем до загустіння (має бути як густа магазинна сметана) і залишити для охолодження.
Крем горіховий: 40 г м’якого масла, 30 г цукру, 1 яйце, 40 г змеленого в борошно фундуку (у мене волоські горіхи), 7 г кукурудзяного крохмалю.
Збити або розтерти масло з цукром, ввести яйце, в одержану суміш додати горіхове борошно, змішане з крохмалем. Змішати два креми в один.
Розкотити тісто, перекласти у форму і поставити в холодильник на 30 хв. Зверху викласти кремову начинку, поверх якої груші, розрізані на слайси і викладені віялом.
Груші обов’язково почистити від шкірочки і серединки, якщо вони дуже тверді їх бажано проварити декілька хвилин в підсолодженій воді з додаванням щіпки лимонної кислоти (щоб не потемніли). Відкриті ділянки крему присипати сумішшю горішків з насінням (у мене гарбузове, кунжут, мигдальні пластівці і фісташки).
Випікати при 180 °С 30-40 хв. Після охолодження пирога груші для красивого глянцю і щоб вони не підсихали, змастити теплим абрикосовим варенням або яке є. Але це за бажанням і при його наявності.
Рецепт і фото Світлани Чепурної

Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook