“Правильні” пончики
0,5 л молока, 0,5 скл. води, 2 яйця, 125 г масла або маргарину, 2-3 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка солі, 35 г дріжджів (можна замінити на 11-12 г сухих), ванілін, борошно.
Молоко з водою трошки підігріти до теплого стану. Додати цукор і дріжджі, перемішати, додати жменю борошна, перемішати, поставити у тепле місце на 10-15 хв, щоб дріжджі “запрацювали” і почали утворюватися пухирці.
Додати яйця, м’яке масло, сіль, ваніль, перемішати. Поступово всипаючи борошно, замісити м’яке тісто. Накрити його рушником і залишити у теплому місці десь на 1-2 години, щоб підросло у 2 рази.
Далі обім’яти тісто, розкотити шаром 1-1,5 см, вирізати кружечки за допомогою склянки. Перекласти на дошку, щоб підросли.
Смажити з двох боків на добре розігрітій олії. Її має бути стільки, щоб пончики плавали і не торкалися дна. Діставати пончики на тарілку, застелену серветками. Такі пончики можна начинити джемом (але не обов’язково), а зверху посипати цукровою пудрою (її можна змішати з корицею).