Пікантний
200 г жирної сметани, по 1 зубцю часнику і маринованому огірку, 1 ч. ложка паприки, сіль, перець.
Дрібно потерти огірок, часник подрібнити, з’єднати все зі сметаною, додати спеції.
Молочний
20 г масла, 2 ч. ложки борошна, 0,5 скл. молока, 200 г твердого сиру, сіль.
Розтопити масло в маленькій каструлі. Додати борошно, варити, помішуючи, поки забулькає. Зняти з вогню і поступово додати молоко. Знову поставити на вогонь, варити, постійно помішуючи, поки загусне. Потім додати потертий сир і посолити.
Грибний
800 г печериць (згодяться заморожені або сушені лісові гриби), 1 цибулина, 2–3 ст. ложки борошна, 1 скл. води, 200 г сметани, спеції.
Печериці порізати і посмажити разом із подрібненою цибулиною на олії до золотистого кольору. Додати борошно, трохи потушкувати і залити водою або грибним бульйоном. Має утворитися густа, як сметана, маса, додати сіль, перець і лавровий листок, дати трохи прокипіти, влити сметану, варити ще 5 хв.
Сметанно-томатний
250 г сметани, 1 ч. ложка борошна, по 1 ст. ложці томатної пасти і масла.
Борошно обсмажити на маслі, додати томатну пасту і смажити ще 5 хв. Потім додати сметану, довести до кипіння і зняти з вогню.
Часниковий (пісний)
0,5 головки часнику, 0,5 ч. ложки солі, 1 ч. ложка оцту, дрібка меленого чорного перцю, 40 мл олії.
Часник вичавити, посолити, поперчити, додати оцет, олію, перемішати. Можна додати кріп.