Про терміни та умови зберігання популярних салатів і закусок, розповідає мікробіолог і бактеріолог Оксана Вольська.
Заправляти олів’є та інші салати – сметаною, майонезом, соусом – потрібно безпосередньо перед подачею на стіл.
Салат олів’є в заправленому вигляді зберігається 4 години. Не більше! Без заправки він може стояти 40 годин. Тільки не додавайте туди огірки, не додавайте цибулю, і не додавайте майонез. Все це – окремо.
Заправляти кількість салату слід виходячи з кількості гостей на святі.
Залишаться якісь дві-три ложки – краще викинути. А з ранку ви берете свій улюблений тазик з незаправленим олів’є, додаєте огірки, заправку – і у вас перший сніданок нового року.
Ось допустимі терміни зберігання найбільш популярних новорічних закусок і салатів:
- “Олів’є” в заправленому вигляді – 4 години;
- салат “Шуба” – 24 години, оскільки потрібен час на просочення;
- салат з крабовими паличками – 24 години в заправленому вигляді, 48 годин без заправки;
- фаршировані яйця – 2-3 доби, але тільки за умови, якщо яйця були зварені круто не менше 15 хвилин і розібрані чистими руками;
- холодець – для закладів громадського харчування встановлена норма в 24 години, але холодець домашнього приготування може зберігатися 3-4 дні.
До речі, холодець можна заморожувати. 1-2 місяці він в замороженому вигляді зберігається в морозилці. І якщо ви вже не хочете холодець – це відмінна основа для супу, борщу. Просто переливає його в каструльку, коли він розморозився, і на його основі готуєте якусь першу страву.