Правила заморожування фруктів, овочів та зелені

Не забувайте, що внаслідок заморожування будь-який продукт збільшується в розмірі, тому у тарі завжди залишають трохи вільного простору.

Якщо раніше найпоширенішими способами зберігання городини та садовини було консервування, соління та маринування, то сьогодні дедалі більшої популярності набуває заморожування.

Фрукти, ягоди та овочі бажано заморожувати через дві-три години після збирання. Аби зберегти забарвлення ягід, їх занурюють на 1–2 секунди в гарячу воду (80–100 °С) й одразу ж охолоджують у холодній.

Не забувайте, що внаслідок заморожування будь-який продукт збільшується в розмірі, тому у тарі завжди залишають трохи вільного простору. Популярними ємностями для заморожування стали поліетиленові торбинки на «замочках». Герметично запаковані пакети з овочами та ягодами щільно вкладають у морозильну камеру.

Тривалість зберігання заморожених продуктів у побутовому холодильнику: смородина, аґрус, ревінь, малина, суниці – до 12 місяців; зелена цибуля, зелений горошок і квасоля – 4–6 місяців; зелень петрушки, кропу – 9–12 місяців; цвітна капуста, яблука – 4–6 місяців; помідори – 5–6 місяців. Яблука, груші й персики потрібно перед заморожуванням скропити лимонним соком.

Отже:
– порізану зелень петрушки, кропу та інших пряних трав добре вкладати в маленькі пакетики (5 см), а ще ліпше – у формочки для приготування харчового льоду, залити холодною перевареною водою і заморозити. Потім формочки вийняти, на кілька секунд занурити в гарячу воду. Кубики, які випали, скласти в поліетиленові пакети і зав’язати. Такі кубики без розмороження кидають у суп чи борщ за кілька хвилин до готовності;

– вимиті та очищені від насіння стручки солодкого перцю нарізати і покласти в невелику посудину чи пакетики. Для фарширування стручки обчистити, вкласти цілими по кілька один в один, а потім – у пакети. Використовувати заморожений перець у салатах, супах, під час тушкування овочевого рагу, для начинювання;

– цибулю-порей можна заморозити разом із зеленню. Цибулини почистити, порізати кільцями або дрібно накришити, перемішати з порізаною зеленню. Добре додати до цибулі зелень петрушки, кропу; – моркву почистити і порізати соломкою або натерти на тертці з великими отворами, можна додати до неї зелень петрушки чи кропу;

– гарбуз почистити та порізати на шматочки. У майже готову кашу гарбуз додавати, не розморожуючи;

– дрібні тугі томати можна заморожувати цілими, а великі розрізати на шматки. Використовувати заморожені томати для салатів, супів. Розморожувати у холодній воді, не розкриваючи пакета;

– підготовлені ягоди малини й ожини розкласти в пакети і пересипати цукром (на 1 кг ягід 200 г цукру). Сироп із цих ягід можна сміливо заморожувати у торбинках для льоду. Щоб приготувати взимку морс, у кружку з окропом досить покласти 3–4 кубики замороженого сиропу;

– міцні, добре забарвлені ягоди суниць перебрати, помити, просушити на рушнику і заморозити в невеликих поліетиленових пакетах. Можна пересипати ягоди цукром або заморозити у цукровому сиропі, як малину (на 1 л води 500 г цукру);

– тугі сливи заморожувати цілими разом із кісточками або порізати на половинки;

– помиті яблука порізати на шматочки, очистити від насіннєвих гнізд, а за бажання і від шкірки, й заморозити у поліетиленових пакетах. Дрібні яблука, наприклад китайки, заморожувати цілими з гілочками.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook