Курячий послід – це чудове органічне добриво, завдяки якому посилюються біологічні процеси в ґрунті. Якщо правильно складатимете пропорції під час приготування добрива, будете використовувати його обережно і своєчасно, отримаєте чудовий результат. Урожай вийде на славу, без будь-яких нітратів і фінансових витрат!
Курячий послід унікальний тим, що містить азоту 1,5–1,9%, тоді як у коров’яку його тільки 0,5%.
Фосфору в курячому посліді утричі більше, ніж в будь-якому іншому гною. Таке добриво підвищує врожайність, скорочує терміни дозрівання врожаю, робить культури стійкішими до несприятливих факторів середовища та захворювань.
Курячий послід зручно складати, зберігати, розчиняти і дозувати. Не можна використовувати свіжий курячий послід для підживлення ґрунту під невеликими рослинами, оскільки їхня коренева система може негативно відреагувати на надлишок речовин. Послід потрібно заздалегідь залити водою (щоб покрила) і настояти до двох тижнів. Перед використанням ще раз розвести у пропорції 1:20 й акуратно поливати по 0,5 л під кожну рослину, аби рідина не потрапляла на зелень та корінь. Часто городники ллють добриво у міжряддя.
Важливо вміти правильно зберігати послід. Краще – пересипати торфом (25–50%) і залишити на зберігання в ящиках з отворами у сухому й добре провітрюваному приміщенні. Інший спосіб – скласти у компостну купу, чергуючи шари посліду і суміші торфу, тирси, соломи і рослинних решток (близько половини загальної маси). Такий компост можна вносити в ґрунт восени: розкидати по городу і негайно закопати.
Зазвичай курячий послід використовують як добриво під овочі та плодово-ягідні культури. Але ним не варто підживлювати часник, цибулю та іншу зелень під час її активного росту. Також за спостереженнями городників і гній, і пташиний послід не надто подобаються коренеплодам, за винятком картоплі. Зате дерева, капусту, баклажани та помідори можна поливати розчином посліду двічі за сезон.
Не варто використовувати свіжий курячий послід (як і гній) поряд з тими культурами, плоди яких ростуть низько над землею і можуть контактувати з послідом. Є ризик зараження плодів патогенними бактеріями або глистами. Йдеться про салати, щавель, шпинат, пряні трави, селеру, а також полуницю в період цвітіння і зав’язі плодів. Для підживлення цих культур добриво треба вносити у ґрунт заздалегідь на місці майбутньої грядки, злегка перекопати і залишити на місяць. Добриво під полуницю можна внести, коли надворі ще приморозки, а навесні замульчувати кущі соломою. Вона збереже у ґрунті тепло, попередить гниття ягід і захистить їх від шкідників та інфікування.
Що робити з надлишками курячого посліду
Якщо маєте багато курей, на якомусь етапі посліду нагромаджується надто багато і постає питання, куди його подіти. Коли не бажаєте складувати і зберігати його на своїй ділянці, то можна:
* додавати послід у садовий компост (він прискорить компостування садових та кухонних відходів і значно збагатить готовий компост);
* віддати послід сусідам (зазвичай беруть залюбки);
* продавати (краще міським жителям, які напевне не утримують курей, розмістивши оголошення в газеті або інтернеті).