Бісквіт на плиті в каструлі
4 яйця (холодних), 1 скл. (гранчак) цукру, 1 скл. борошна. Алюмінієва каструля діаметром 17 см.
На дно вирізати 3 кола з пергаменту. Дно каструлі змастити олією, покласти папір. Стінки не змащувати! Кришку від каструлі спід низу обгорнути рушником, щоб під нею не збирався конденсат і скрапував на бісквіт.
Жовтки збити з половиною цукру до побіління. Білки збити в сухому чистому посуді (найкраще – металевому) до стійких піків (сюди не має потрапити ні крапля жовтка чи води). Якщо білки добре збиті – бісквіт не осяде. До збитих білків додати просіяне борошно. Можна додати ванілін, цедру, корицю, мак, какао (тоді зменшити кількість борошна), перемішати лопаткою до однорідності. Додати білки, акуратно перемішати ложкою зверху-донизу. Викласти у каструлю, накрити кришкою (зверху можна поставити банку з водою або інший вантаж, щоб кришка щільніше прилягала), поставити на мінімальний вогонь. Випікати 30-40 хв, перевірити готовність шпажкою. Бісквіт з каструлі можна діставати гарячим, пройшовшись по краю ножем. Перевернути на решітку, зняти з дна пергамент і перевернути на дно. Дати повністю охолонути, загорнути у пакет і покласти на ніч у холодильник для дозрівання. Тоді він стане щільнішим, буде гарно нарізатися і не буде кришитися. Виходить бісквіт заввишки 7-8 см, можна розрізати на 4 коржі.
5 секретів випікання без духовки
- Пекти бісквіт слід на найменшому вогні. Для газової плити треба використовувати розсікач вогню. Якщо каструля тонкостінна, щоб бісквіт не пригорів, можна взяти чавунну сковорідку, насипати в неї сіль, а зверху поставити каструлю з бісквітом.
- Каструля для випікання повинна бути з товстими стінками і плоским дном, без пошкоджень і великих подряпин. Краще не використовувати емальовану каструлю з тонкими стінками. Дно каструлі треба змастити олією і покласти 3 кола з пергаменту. Стінки не змащувати.
- Щоб волога з тіста випаровувалася з оптимальною швидкістю, кришку каструлі слід обгорнути рушником. Рушник не повинен контактувати з тістом і звисати зі стінок каструлі (щоб уникнути загоряння).
- Для створення оптимального «мікроклімату» всередині каструлі на її кришку під час приготування слід покласти прес: наприклад, каструлю меншого розміру або чайник, наповнений водою.
- Визначити, що бісквіт готовий, можна за його поверхнею. Як тільки вона стане сухою, плиту можна вимикати. Однак кришку знімати слід не відразу, а через 10-15 хв.