У дорослої людини печінка займає 1/50 загальної маси тіла та є одним із найбільших органів. Їй відведена важлива роль у підтримці стабільного функціонування організму. Печінка задіяна у десятках фізіологічних процесів, зокрема в перетравленні їжі, очищенні крові та регуляції згортання, нейтралізації шкідливих речовин, теплообміні. Також у ній відбуваються життєво необхідні хімічні процеси накопичується глікоген, що за потреби стає джерелом енергії для клітин, синтезуються білки, ліпіди, вуглеводи тощо.
Перетравлення їжі за участі печінки відбувається завдяки одній з основних її функцій — постійній та безперебійній секреції жовчі, що транспортується до жовчного міхура.
Жовчний міхур — невеликий орган грушкуватої або циліндричної (рідше — іншої) форми, який розташовується під печінкою і виконує роль своєрідного резервуара для жовчі. І лише під час прийому їжі печінковий секрет потрапляє до дванадцятипалої кишки, щоб взяти участь у травленні, а до того — клапани-сфінктери утримують його.
Якщо печінка — обов’язковий орган для життєдіяльності людини, то хворий жовчний міхур може бути видалений хірургічним методом. Але все ж не без наслідків, адже тоді пацієнту буде показана постійна дієта з виключенням жирної їжі та алкоголю. Інакше жовч спровокує проблеми з кишечником.
Отож, печінка та жовчний міхур — взаємопов’язані та однаково потребують уваги та підтримки їхнього здоров’я, щоб стабільно функціонувала травна та інші системи організму.
ПРАВДА Й МІФИ ПРО ЧИСТКУ ПЕЧІНКИ
Часто печінка асоціюється, насамперед, з органом-фільтром, що пропускає через себе кров та очищує її від шкідливих сполук. Зважаючи на цей факт, альтернативна медицина започаткувала концепцію чистки, або детоксикації, печінки. Та чи існує вона насправді?
З точки зору медицини чистка печінки неможлива. Адже орган хоч і «фільтрує» кров від шлаків і токсинів, але не зберігає їх у собі. Завдяки міні-хімфабрикам — гепатоцитам — усі шкідливі сполуки або зазнають біотрансформацій у печінці, або нейтралізуються і виводяться з організму із сечею і фекаліями.
Тому будьте обачними: детокс-дієти й БАДи, які популяризують для очищення печінки, можуть принести більше шкоди, аніж користі.
Проте, якщо стається збій у роботі печінки, небезпечні сполуки справді можуть спровокувати отруєння організму. Тому вона потребує не очищення, а постійного дбайливого підходу до її здоров’я. Це найкращий спосіб захистити клітини печінки й забезпечити їхнє нормальне функціонування.
Зверніть увагу: іноді під «чисткою печінки» насправді мають на увазі очищення жовчних проток і жовчного міхура. Тому в переліку методів, які допоможуть здійснити детоксикацію, зустрічаються ті, що викликають скорочення жовчного, попереджаючи застій жовчі (наприклад, прийом жовчогінних препаратів з одночасним прогріванням печінки).
Але офіційна медицина застерігає: активне стимулювання роботи жовчного міхура неприродними методами в домашніх умовах може бути вкрай небезпечним!
У будь-якому випадку найперше — звертайтеся до лікаря і не тестуйте на собі жодних сумнівних порад. Лише спеціаліст після обстеження і діагностики зможе оцінити стан печінки й сповістити, чи потрібна вам додаткова профілактика або терапія та що вона повинна включати.
ПРОСТІ МЕТОДИ ПОКРАЩЕННЯ СТАНУ ПЕЧІНКИ ТА ЖОВЧНОГО МІХУРА
СТЕЖТЕ ЗА РАЦІОНОМ
Обмежте вживання жирної їжі та копченостей, алкоголю, цукру, випічки.
Їжте більше овочів і фруктів. Обов’язково додайте до раціону:
- буряк, бо він стимулює детоксикаційну функцію печінки та утворення жовчі, має гепатозахисні властивості та попереджає утворення каменів у жовчному міхурі;
- яблука, які завдяки пектинам і залізу підвищують якісний склад жовчі;
- часник, адже він збільшує вироблення жовчі, сприяє її вчасному відходженню із жовчного міхура та запобігає згущенню.
А також корисними будуть:
- морква;
- капуста;
- броколі;
- петрушка;
- шпинат;
- горіхи;
- зернята;
- авокадо;
- грейпфрут.
ПІДТРИМУЙТЕ ВОДНИЙ БАЛАНС ОРГАНІЗМУ
Достатня кількість води щодня — 8–10 склянок — допомагає печінці виконувати одну з її основних функцій — очищення крові.
До слова, зранку корисно випити склянку теплої води з лимоном: такий простий засіб захищає клітини печінки та сприяє їхній регенерації.
ПРИЙМАЙТЕ ЛІКИ ЛИШЕ ЗА ПРИЗНАЧЕННЯМ СПЕЦІАЛІСТА
Окремі лікарські препарати суттєво впливають на печінку та при довготривалому вживанні можуть спричинити ураження.
Тому не призначайте собі на власний розсуд жодних аптечних засобів. Обов’язково консультуйтеся з лікарем, уважно читайте інструкцію до застосування і строго дотримуйтеся призначеного дозування.
РОБІТЬ ЛЕГКИЙ МАСАЖ
Виконується він лежачи на спині. В області печінки здійснюються легкі погладжувальні рухи, що поліпшують циркуляцію крові до органа.
ВЖИВАЙТЕ ЗАСОБИ З ЦІЛЮЩИХ РОСЛИН
Серед лікарських рослин є чимало таких, що володіють гепатопротекторними, холеретичними, холекінетичними, спазмолітичними, протизапальними та іншими властивостями. Вони добре підтримують і відновлюють стан печінки та жовчного міхура, тримають їх у тонусі.
До таких рослин відносяться:
- розторопша;
- цмин;
- шипшина;
- деревій;
- кропива;
- ромашка;
- звіробій;
- календула;
- м’ята тощо.
ФІТОТЕРАПІЯ ДЛЯ ПЕЧІНКИ ТА ЖОВЧНОГО МІХУРА
РЕЦЕПТ № 1: кукурудзяні приймочки — 10 г, вода — 200 мл. Зробіть водяну баню. Засипте кукурудзяні приймочки у термостійку посудину та залийте окропом. Поставте на 15 хвилин на водяну баню. Дайте суміші охолонути. Процідіть, віджавши рослинну сировину. Вживайте кожні чотири години по 20 мл.
РЕЦЕПТ № 2: розторопші плоди — 30 г, вода — 500 мл . Подрібніть насіння та залийте водою 20–22 °C. Доведіть до кипіння і тримайте на вогні, доки об’єм рідини не зменшиться удвічі. Процідіть охолоджений відвар. Приймайте щогодини по столовій ложці. Також для відновлення печінки та жовчного міхура готують моновідвари з насіння льону, плодів шипшини, трави полину, квіток цмину.
РЕЦЕПТ № 3: корінь цикорію (подрібнений) — 1 ст. л., квітки цмину піщаного — 1 ст. л., корінь кульбаби (сухий, подрібнений) — 1 ст. л., листя м’яти — 1 ст. л. Змішайте інгредієнти, щоб отримати фітозбір. Насипте в каструльку столову ложку збору та залийте окропом. Прокип’ятивши суміш на маленькому вогні 5 хвилин, вимкніть плиту і дайте засобу настоятися протягом години. Процідіть відвар. Пийте по столовій ложці тричі на добу за 30 хвилин до їди.
РЕЦЕПТ № 4: полин — 1 ст. л., листя м’яти — 1 ст. л., барбарис (сухий) — 1 ст. л., квітки волошки — 1 ст. л. З’єднайте компоненти й одну столову ложку отриманого збору насипте в окрему ємність. Додайте кип’яток. Зачекайте 40 хвилин, після чого процідіть засіб. Готуйте і вживайте такий настій вранці та ввечері.
РЕЦЕПТ № 5: по 40 г: квіток ромашки, цмину, листя м’яти, кукурудзяних приймочок, по 20 г: кореня оману, череди та плодів фенхелю, 30 г квіток календули. Підготуйте водяну баню й окремо доведіть до кипіння 300 мл води. Доки вода нагрівається — змішайте та подрібніть інгредієнти. В окремій ємності з’єднайте столову ложку збору та 300 мл окропу. Поставте на водяну баню на 15 хвилин, а після — засіб ще має 20 хвилин настоятися. П’ють такий відвар по 60 мл тричі на день перед прийомом їжі. Проконсультуватися з лікарем перед початком фітотерапії — обов’язково!