Висушені квіти календули мають протизапальну, знеболювальну, противірусну, ранозагоювальну та антисептичну властивість. Вони покращують процеси регенерації, стимулюють жовчоутворення і жовчовиділення. Тому календулу досить широко застосовують у народній медицині і вважають універсальним засобом майже від усіх захворювань.
- Настій календули призначають для полоскання горла при ангіні, болю в горлі, проти кашлю, ларингіту, ГРЗ.
- Календула чудово лікує запалення ясен, стоматит, гінгівіт, пародонтоз.
- Відвар календули полегшує стан при гастриті та виразці, усуває спазми. Чай п’ють при печії.
- Нагідки вживають для лікування нирок і жовчного міхура.
- Настій квітів календули можна вживати при коліті, ентероколіті.
- Чай чудово лікує гінекологічні захворювання.
- Остиглий настій квітів календули можна застосовувати для промивання ран, опіків, саден, проти тріщин губ і сосків.
- Нагідки нормалізують роботу серця, а також судинної системи.
- Календула підходить для лікування запальних процесів, захворювань нервової системи. Сприяє схудненню та покращенню обміну речовин.
- Відвар на основі календули відновлює волосся, усуває такі проблеми як лупа, випадіння, посічені кінчики. Він стимулює ріст волосся.
Щоб приготувати відвар календули, треба 2 ст. ложки сухих квітів залити 2 скл. води і поставити на вогонь. Після закипання варити 30 хв, час від часу помішуючи, щоб квіти не прилипли до країв посуду. Потім 10 хв охолодити і вживати по 1/3 скл. три рази на день безпосередньо перед їдою. Зберігати в холодильнику не більше 2 діб.
Якщо є ви не маєте гострих проблем зі здоров’ям, а просто прагнете його зміцнити, нагідки можна додавати до чаю: по 2 квіточки на 1 скл.
Post Views: 66